• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

„Cursul care te îmbogățește intelectual și sufletește”

„Acoperiți-vă ochii cu o eșarfă de culoare închisă și mergeți la bucătărie să luați un pahar cu apă.”

Cu ochii acoperiți sau bine închiși, ne ridicăm pe rând din fața laptopului pentru a îndeplini provocarea lansată de Eva Oprea, psihopedagog și unul dintre formatorii cursului de inițiere în surdocecitate. Este a patra sesiune live a cursului și experimentăm pentru câteva momente ce trăiesc persoanele cu deficiențe de vedere. O cursantă povestește că s-a oprit de mai multe ori pe drumul spre bucătărie, de altfel, foarte cunoscut, altcineva spune că s-a simțit frustrat să verse apă pe lângă pahar fiindcă nu s-a putut coordona.

„Atunci când ai vederea deteriorată, este mult mai greu să faci sarcini simple. Nu ne dăm seama de asta până când nu avem o experiență similară. Una este să înțelegem rațional și alta să simțim ce trăiesc persoanele cu simțurile deteriorate”, subliniază Eva Oprea în introducerea capitolului său despre orientare și mobilitate.

O incursiune în lumea persoanelor cu surdocecitate

Ce este surdocecitatea și care sunt cauzele ei, cum comunică persoanele cu deficiențe de văz și auz, detalii despre orientare și mobilitate, dezvoltarea personală și socială, metodele de intervenție și specificul surdocecității la copii, adulți și vârstnici au fost temele abordate la cea de-a doua ediție a cursului de inițiere în surdocecitate, care a avut loc în perioada 28 februarie – 15 aprilie.

Timp de șapte săptămâni, 21 de participanți, cu ocupații și experiențe diverse- studenți, profesori, psihopedagogi, asistenți sociali și logopezi-, au învățat elementele fundamentale, de bază, pe care le vor putea folosi în viața lor personală sau profesională.

A doua ediție a cursului de inițiere în surdocecitate a fost cu atât mai specială cu cât printre participanți s-au aflat și două persoane cu surdocecitate, precum și mama unei fetițe cu această deficiență, care ne-a împărtășit provocările cu care se confruntă. Acestea au participat la curs ca beneficiare ale bursei Vasile Adamescu.

“Sunt recunoscătoare pentru acestă experiență! Am aflat multe lucruri noi în cadrul cursului și sper să-i pot ajuta și pe alții în viitor”, spune A.P.

Cursul a fost accesibil persoanelor cu surdocecitate cu ajutorul celor două interprete în limba semnelor, Ioana Tufar și Mădălina Simion.

„Câștigul pe care îl aduce cursul nu vine doar pe plan intelectual, ci și pe plan sufletesc”

Cei patru formatori, conf. univ. dr. Cristian Buică-Belciu, asist. univ. dr. Ioana Tufar, psiholog Gabriela Jianu și psihopedagog Eva Oprea, au împărtășit cu căldură informații, resurse și exemple practice, care i-au ajutat pe cursanți să înțeleagă mai bine lumea persoanelor cu surdocecitate.

„Mi s-a părut foarte interesant modul în care informația a venit însoțită de exemple ale unor situații reale din experiența specialiștilor. Acest lucru m-a făcut să rețin mult mai ușor informația în sine, informație care va rămâne cu mine și mă va ajuta cu siguranță în viitoarea mea carieră de psihopedagog”, spune I.M, bursier Vasile Adamescu.

Exemplele practice au creat un mediu de învățare antrenant și pentru cursanții care lucrează deja cu persoane cu dizabilități.

“Cursul a fost o experienţă de învăţare şi formare plăcută, antrenantă şi captivantă. Pe lângă aspectele teoretice, au fost prezentate şi multe exemple de bună practică de către formatorii foarte bine pregătiţi, într-o manieră interesantă, motivantă și interactivă. Informaţiile au fost condensate şi presărate cu multe exemple practice. Cu siguranță vor contribui la dezvoltarea mea profesională!”, spune G.L., profesor itinerant și de sprijin.

Cursanții recomandă cursul atât celor care lucrează în domeniu, cât și celor care au în familie persoane cu surdocecitate.

“Modul de abordare a noţiunilor, exemplele date şi maniera de prezentare a informaţiilor de către formatori facilitează înţelegerea nevoilor persoanelor cu această afecţiune şi crearea unei viziuni mai clare în ceea ce priveşte modul în care aceştia comunică, se orientează, dar mai ales, modul în care trebuie să se realizeze intervenţia şi integrarea lor în societate.”- G.L.

„E un curs pe care trebuie să-l parcurgi pentru a afla de la specialiști informații, dar și situații neprevăzute pe care le poți întâmpina.”- L.U.

„Recomand cu mare drag acest curs, deoarece câștigul pe care îl aduce nu vine doar pe plan intelectual, ci și pe plan sufletesc. Consider că orice persoană interesată de domeniul surdocecității ar trebui să ia parte la acest curs, fiindcă există o diferență considerabilă, care nu se poate exprima în cuvinte, între mentalitatea și ideile cu care intri la primul curs și mentalitatea și ideile pe care le ai când ieși de la ultima întâlnire.”- I.M.