• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

De 22 de ani alături de persoanele cu surdocecitate

Fiecare zi poate fi un dar, dacă știi să îl primești...

spunea profesorul Vasile Adamescu, prieten și ambasador al persoanelor cu surdocecitate din România.

Sub acest motto emoționant, am organizat Conferința Națională ”Educația copiilor cu surdocecitate: de 22 de ani împreună!”, în perioada 2 – 3 februarie 2023, în București. Evenimentul a marcat aniversarea de 22 de ani a Fundației Sense Internațional România, 22 de ani de activitate împliniți chiar pe 2 februarie.

Am fost deosebit de onorați să avem alături de noi la această conferință peste 60 de participanți, reprezentanți ai Ministerului Educației, ai școlilor speciale partenere și ai universităților. Timp de două zile, specialiști în educarea copiilor și tinerilor cu surdocecitate au împărtășit experiențe și tehnici de lucru sub cele trei sub-teme ale conferinței: intervenție timpurie adresată nou-născuților cu dizabilități senzoriale, educație adresată copiilor cu surdocecitate și servicii vocaționale pentru tineri cu acest tip de dizabilitate.

Premiile cu Sens(e)

În seara zilei de 2 februarie am sărbătorit aniversarea noastră împreună cu Excelența Sa, Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, Kavita Prasad, Director al Sense International UK, părinți, tineri cu surdocecitate, parteneri, prieteni și susținători ai organizației.

Cu ocazia acestei minunate zile, am oferit Premiile cu Sens(e) câtorva din cei care ne-au fost alături în toți acești ani, o primă ediție a acestor premii:

Fundația Nelumbo – Premiul pentru încredere și sprijin

Fundația Orange – Premiul pentru prietenie și impact

Liana Mitran – Premiul de excelență și perseverență

Coca Vasiliu – Premiul de excelență și perseverență

Florica Stoica – Premiul de excelență și perseverență

Eva Oprea – Premiul de recunoaștere și implicare

Gabriela Jianu – Premiul de recunoaștere și implicare

Ioana Tufar – Premiul de recunoaștere și implicare

Cristian Buică-Belciu – Premiul de recunoaștere și implicare

Viorel Micu – Promotor al drepturilor persoanelor cu surdocecitate

Expoziție ”Și eu am o voce!”

De asemenea, am organizat o expoziție cu lucrări în lut ale elevilor de la cele 21 de școli partenere participante în campania Și eu am o voce!, campanie organizată ca parte a proiectului Vocea Persoanelor cu Surdocecitate din România, proiect derulat de Fundația Sense Internațional România în parteneriat cu Sense International cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Iată câteva impresii ale participanților:

O noua lecție - TOTUL ARE SENS(E)! Mi-a plăcut totul în această conferință, implicarea, proiectele, realizările și prezența atâtor oameni minunați în sprijinul nostru, al tuturor celor ce ducem diverse probleme neauzite și nevăzute. Mulțumim!

E.S., tânără cu surdocecitate din programele Sense Internațional România

La mulți ani, SENSE INTERNAȚIONAL ROMÂNIA! Felicitări pentru SENSul pe care îl oferiți an de an proiectelor destinate elevilor și tinerilor cu surdocecitate și dizabilități senzoriale multiple! A fost o onoare pentru mine să vă cunosc și să particip la un astfel de mediu de învățare. Acest schimb de experiență este benefic tuturor partenerilor din învățământul special. Alături de colegii mei de la Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu vom continua să facem proiecte frumoase alături de voi!

L.B., cadru didactic

Am petrecut 2 zile alături de profesioniști desăvârșiți în domeniul surdocecității, 2 zile în care ne-am îmbogățit cu expertiza practicienilor și am co-creat noi contexte și direcții. Mulțumesc echipei Sense pentru această minunată ocazie de învățare și schimb de experiență, atât de utilă! 🤗
M.D., cadru didactic

IN MEMORIAM Vasile Adamescu

Fundația Sense Internațional România vă invită marți, 6 decembrie 2022, între orele 11.00 - 12.00, la evenimentul intitulat IN MEMORIAM Vasile Adamescu,  ce va avea loc online, pe platforma Zoom:

https://us06web.zoom.us/j/86069590843?pwd=U3poNkYvZW8zaFJwSWZObkZLbmtzUT09

Vă propunem un eveniment de suflet dedicat celui care a fost Profesorul Vasile Adamescu (1944-2018), o persoană care, în ciuda lipsei totale a văzului și a auzului, a reușit performanțe deosebite în viață, devenind profesor, scriitor și sculptor, un adevărat promotor al drepturilor persoanelor cu surdocecitate, fost membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România.

6 decembrie este data la care comemorăm patru ani de când l-am pierdut pe profesorul Vasile Adamescu, prin urmare vă așteptăm cu drag să ne fiți alături la această întâlnire menită să-i păstreze vie amintirea și să facă surdocecitatea mai bine cunoscută și mai bine înțeleasă de fiecare.

Întâlnirea este organizată în cadrul Campaniei Și eu am o voce!, campanie ce își propune să facă surdocecitatea mai bine cunoscută și mai bine înțeleasă de publicul larg, de autorități și instituții în social, sănătate și educație. Campania este organizată cu prilejul zilei de 3 Decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată la nivel global pentru a atrage atenția asupra drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Evenimentul beneficiază de interpretare în Limba Semnelor Române.

Activitatea este organizată în cadrul proiectului Vocea persoanelor cu surdocecitate din România, derulat de Fundația Sense Internațional România în parteneriat cu Sense International cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

 Vă așteptăm cu drag!

Cel mai frumos cadou pentru Cristina

Colega noastră Cristina Botezatu își donează anul acesta ziua de naștere copiilor și tinerilor cu surdocecitate din proiectele Fundației Sense Internațional România. De ce s-a decis să facă asta? Iată motivul:

Am fost recent într-o excursie la munte organizată de Sense Internațional România împreună cu 19 tineri cu surdocecitate. Voiam să îi înțeleg mai bine, să pătrund puțin în lumea lor fără culoare și fără sunet.

Legată la ochi și cu un baston alb-roșu în mâna dreaptă, am mers câțiva metri. După primii pași fără repere vizuale, picioarele pe care mă bazez mereu în drumețiile mele au devenit nesigure. După alți câțiva pași, m-am dezorientat și am pierdut direcția. Minutele mi s-au părut lungi cât o noapte întunecată, de abia așteptam să văd din nou.

Așa m-am hotărât ca anul acesta să îmi donez ziua de naștere pentru copiii și tinerii care nu se pot baza pe vederea, auzul și, uneori, pe picioarele lor. Îmi doresc să le fim alături de ziua mea, pe 5 decembrie, și în oricare altă zi.

Cel mai frumos cadou pe care mi-l poți face este o donație pentru Sense Internațional România. Darul tău pentru mine se transformă în ajutor pentru ei: excursii și activități care îi stimulează și îi ajută să se simtă incluși.

Eu îți mulțumesc pentru generozitate și îți doresc să te bucuri de tot ce trăiești, vezi, auzi!

Atelier de lucru e-Sense

Fundaţia Sense Internațional România, Code for România şi Fundaţia Orange au lansat oficial ieri, 9 noiembrie, în cadrul unui atelier de lucru online, softul educațional e-Sense, un instrument digital gratuit care poate fi utilizat în activitățile de intervenție terapeutică și educațională la copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple.

Proiectul „e-Sense” este finanțat de Fundația Orange prin Programul Lumea prin Culoare și Sunet, cel mai mare fond dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

„Știm cât este de dificil să creezi soluții digitale, mai ales atunci când vorbim despre nevoi atât de complexe cum sunt cele ale persoanelor cu deficiențe de văz și de auz. e-Sense și-a propus să creeze un spațiu educațional online cu multiple funcții, foarte utile în relația profesor – copil și părinte – copil pentru că, până la urmă, educația continuă și acasă.” Daniela Mita, Manager Program în cadrul Fundației Orange România.

„e-Sense” are două componente: prima componentă este o aplicație de exerciții de stimulare vizuală, auditivă și cognitivă, organizate în patru tipuri de activități în acord cu cerințele Curriculumului național pentru elevi cu surdocecitate: stimulare, identificare, localizare și discriminare. Astfel, „e-Sense” transpune în sfera tehnologiei digitale exerciții care sprijină formarea abilităților perceptive de detectare a stimulilor senzoriali şi conştientizarea prezenţei lor, dezvoltarea atenţiei la stimulii senzoriali, formarea şi dezvoltarea abilităţii de localizare a stimulilor, de explorare şi manipulare a stimulilor, de recunoaştere şi discriminare.

Pentru noi, dintre toate cele 46 de proiecte live pe care le avem acum la Code for Romania, e-Sense a fost de departe cel mai provocator pentru că este un public țintă cu care noi nu ne-am mai întâlnit înainte. A fost foarte interesant să lucrăm alături de specialiștii din educație. A fost pentru prima dată când am lucrat cu un expert pentru a face platforma e-Sense o platformă exemplu din punctul de vedere al accesibilității”. Olivia Vereha, co-fondator și VP product Code for Romania

A doua componentă este platforma web www.esense.ro, care permite școlii, profesorilor și părinților să monitorizeze progresele elevilor. După înscrierea în platformă, părintele sau profesorul poate crea profilul copilului și poate folosi platforma într-un ritm adaptat nivelului funcțional al acestuia, selectând tipul adecvat de exerciții, ajustând aspectele vizuale ale exercițiului, setând conținutul specific sau selectând nivelul de dificultate.

”De ce este valoros e-Sense? Pentru că este conceput de profesori psihopedagogi cu experiență în munca cu copiii cu dizabilități, pentru că are o grafică și culori plăcute, oferă un feedback sonor plăcut, este prietenos cu utilizatorul, este relevant în raport cu curriculumul – cu programa pentru preșcolarii și școlarii cu surdocecitate, dizabilități senzoriale multiple, vizuale și alte dizabilități.” Dr. Mihaela Adriana Moldovan, profesor psihopedagog Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Cristal” Oradea

Specialiști în educație de la cele cinci școli partenere în proiect, Școala Profesională Specială pentru Copii cu Deficiențe de Auz „Sfânta Maria” București, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Cristal” Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 Sibiu și Centrul Școlar pentru Educației Incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara, au prezentat exercițiile și au vorbit despre experiența lor în dezvoltarea acestui instrument digital care va susține elevii să aibă acces la o educație de calitate, adaptată nevoilor specifice date de combinația de deficiențe de vedere și de auz.

”e-Sense: să fie acesta începutul unei frumoase experiențe în online pentru copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple!” Etelka Czondi, Director Sense Internațional România

Despre Sense Internațional România

Sense Internațional România este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din țara noastră. SIR este singura organizație din România care militează activ pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate. Prin programe la nivel naţional ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educația copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale, SIR reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Domeniul nostru de interes ca organizație este reprezentat de patru direcții strategice majore: promovarea drepturilor persoanelor cu surdocecitate, sănătate, educație și incluziune socială. www.surdocecitate.ro

Despre Code for Romania

Code for Romania este a doua cea mai mare organizație din domeniul tehnologiei civice din lume. Asociația dezvoltă soluții software pro-bono, în sistem open-source, pentru rezolvarea unor probleme sociale, cu ajutorul unei comunități de peste 1800 de voluntari din România și Diaspora. Doar în 2020, soluțiile din ecosistemul Covid-19 (stirioficiale.ro, rohelp.ro, datelazi.ro etc) și cele din ecosistemul de vot (Vot Diaspora, Rezultate Vot etc.) au fost utilizate de peste 8 milioane de  de români. www.code4.ro

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 10 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6 milioane de euro în 5 programe ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. . Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.

 

Surdocecitatea este atunci când…

Surdocecitatea este atunci când...

Ce înseamnă surdocecitate? Care sunt provocările și dificultățile cu care se confruntă persoanele cu surdocecitate?

”Surdocecitatea este atunci când nu auzi deloc sau parțial; vezi puțin sau deloc”

a concluzionat Iulian, unul din tinerii participanți la primul atelier de lucru organizat în cadrul proiectului Vocea persoanelor cu surdocecitate din România. Atelierul a avut loc în perioada 3 – 6 noiembrie, la Predeal. Un grup de 19 tinere și tineri cu surdocecitate, împreună cu 3 părinți, 3 profesori însoțitori și echipa Sense Internațional România, au parcurs împreună primii pași în constituirea unui grup al persoanelor cu surdocecitate în România.

Cum putem face surdocecitatea mai bine cunoscută și mai bine înțeleasă de către ceilalți?

”Devenind un grup, participând la activități împreună și povestind celorlalți despre faptul că noi avem surdocecitate”

sunt doar câteva din ideile transmise de Delia, o tânără participantă cu surdocecitate.

De ce să devenim un grup al persoanelor cu surdocecitate?

Emina, o participantă cu surdocecitate a rezumat frumos discuțiile grupului pe această temă:

”Pentru că este important să fim uniți într-un țel, într-un plan sau proiect, să fim atenți unii la ceilalți, să avem încredere unii în ceilalți și în reușitele noastre. În grup împărtășim activități plăcute, ne cunoaștem calitățile, găsim soluții la problemele noastre, iar experiențele celor din grup ne ajută pe toți. Ajungem să cunoaștem motivele de apreciere dintre noi, să ne acceptăm calitățile și deficiențele, învățăm ce înseamnă curajul de a evolua, învățăm să trăim  momente vesele la întâlniri, învățăm să zâmbim și să fim fericiți pentru succesele noastre.”

Participanții s-au familiarizat cu bastonul alb-roșu, simbol al surdocecității așa cum a fost el ales de curând de către World Federation of the Deafblind, folosindu-l în timpul unei ieșiri în natură. Au pus în scenă piese de teatru despre accesibilitate, muncă, participare la viața politică, libertate și siguranță, pornind de la o formă accesibilă, ­easy-to-read (ușor de citit) a Convenției Organizației Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Finalmente, folosind culori, pensule și palme, au creat picturi minunate pornind de la cuvinte precum libertate, oportunități, egalitate, respect și acces egal, așa cum și-au le-au imaginat ei.

Acest atelier a fost primul dintr-o serie de patru astfel de activități prin care ne propunem să identificăm un grup de 40 de persoane cu surdocecitate care să aibă o voce, să își cunoască și să lupte pentru propriile drepturi.

”Vocea persoanelor cu surdocecitate din România” este un proiect derulat de Fundația Sense Internațional România în parteneriat cu Sense International, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org

e-Sense: set de exerciții și platformă web pentru educația copiilor cu surdocecitate

Dragi profesori, părinți, jurnaliști și parteneri, Fundația Sense Internațional România și Code for Romania vă invită la atelierul de lucru e-Sense ce va avea loc online miercuri, 9 noiembrie 2022, începând cu ora 14.00 (link conectare: https://us06web.zoom.us/j/83439702558?pwd=eXdHTWNnRVdlOHZVQ2NUUzlPTFFZdz09).

e-Sense este un instrument digital elaborat pentru a fi utilizat în activitățile de intervenție terapeutică și educațională la copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple. e-Sense are două componente: prima componentă este o aplicație de exerciții de stimulare vizuală, auditivă și cognitivă organizate în patru tipuri de activități în acord cu cerințele Curriculumului național pentru elevi cu surdocecitate: stimulare, identificare, localizare și discriminare. A doua componentă este o platformă web care permite școlii, profesorilor și părinților să monitorizeze progresele elevilor.

Alături de partenerii noștri, Școala Profesională Specială pentru Copii cu Deficiențe de Auz „Sfânta Maria” București, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Cristal” Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 Sibiu și Centrul Școlar pentru Educației Incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara, vă așteptăm cu drag să ne fiți alături în cadrul atelierului de lucru online pentru a afla mai multe despre acest nou instrument digital, gratuit și extrem de ușor de utilizat.

Proiectul e-Sense este finanțat de Fundația Orange prin Programul Lumea prin Culoare și Sunet.

Mare, în sfârșit, ne întâlnim!

Mare, soare, voie bună și dorință de cunoaștere, explorare, relaxare și implicare din partea tuturor pe termen lung.

Ne dorim schimbare, schimbare în bine pentru noi toți! – și astfel am petrecut 3 zile  cu povești reale de viață, la sfârșit de august, alături de grupul de tineri cu surdocecitate și de însoțitorii acestora, la malul mării din Mamaia în tabăra de lucru “Educație cu Sense Internațional”, parte a proiectului cu același nume finanțat de Fundația Nelumbo și Sense Internațional UK.

Am discutat despre programele și proiectele Sense Internațional România, despre ce înseamnă surdocecitate, am explicat mai multe despre safeguarding  și mai exact cum siguranța personală și starea de bine este importantă în orice mediu ne-am afla, cum fiecare dintre noi are datoria de a avea grijă atât de noi înșine, dar și de ceilalți. Împreună suntem o echipă!  Am  discutat despre drepturi și responsabilități și despre cum nevoile fiecăruia pot fi un punct de pornire în elaborarea unor direcții strategice și proiecte viitoare ale Sense Internațional România.

Dintre proiectele noi în derulare, am abordat necesitatea constituirii unui grup de persoane cu surdocecitate într-un mod mai implicat, mai activ, identificarea altora noi și importanța reprezentării în ceea ce privește respectarea și implementarea drepturilor fiecăruia.

După activitățile de lucru, împreună ne-am bucurat de o plimbare cu telegondola și am putut vedea cum arată  Marea Neagră de la înălțime, am participat la spectacolele minunate ale delfinilor și leilor de mare de la CSMN Constanța. Mulțumiri și recunoștință CSMN Constanța care ne-au permis accesul gratuit tuturor.

Participanților noștri le mulțumim pentru informațiile valoroase oferite și  pentru implicarea și energia lor pozitivă! Sunteți o inspirație pentru noi!

Mai multe imagini găsiți aici.

Helen Keller cu SENSE

Așa cum v-am obișnuit, în luna iunie a fiecărui an, Sense Internațional România derulează în parteneriat cu școli din întreaga țară programe destinate sărbătoririi persoanei cu surdocecitate recunoscută la nivel mondial – Helen Keller, având ca scop conștientizarea și diseminarea surdocecității. În acest an am avut alături 18 școli din Arad, București, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Focșani, Galați, Sibiu, Târgu Frumos și Timișoara.

Singuri putem face atât de puțin, împreună putem face atât de mult. - Helen Keller

Aproximativ 1000 de elevi talentați au participat la ateliere și activități multisenzoriale. Printre acestea se numără ateliere de pictură și sculptură, confecționarea de ornamente decorative și bijuterii unicat, trasee senzoriale și sportive, activități interactive și excursii în aer liber, confecționare de ierbare cu flori proaspăt culese, teatru de umbre, activități culinare și de patiserie, ateliere de tipografie și pirogravură și multe altele.

Toate aceste activități minunate nu puteau avea loc fără dedicarea profesorilor implicați care au avut grijă ca totul să se desfășoare într-un cadru sigur, plăcut, cu zâmbete și voie bună.

Mai multe imagini puteți găsi pe pagina noastră de Facebook utilizând hashtagul #helenkeller2022.

Vocea persoanelor cu surdocecitate din România

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 27 iunie 2022

Fundația Sense Internațional România a lansat azi proiectul Vocea persoanelor cu surdocecitate din România. Ziua de 27 Iunie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Surdocecitate, sărbătorită la nivel global pentru a atrage atenția asupra drepturilor persoanelor cu surdocecitate.

Persoanele cu surdocecitate  din România reprezintă un grup extrem de vulnerabil, marginalizat, izolat, afectat de inegalități și excluziune socială. Combinația celor două deficiențe, de vedere și de auz, ridică bariere grave în calea accesării serviciilor, date fiind dificultățile majore în comunicare, orientare și mobilitate, în accesarea informației, dar și lipsa interpreților perfecționați în domeniu.

Conform estimărilor internaționale din 2018, prevalența surdocecității este de 0,2-2% din populație, adică între 40,000 – 400,000 persoane afectate în România.

Proiectul nostru, Vocea Persoanelor cu Surdocecitate din România, își propune să pună bazele și să crească capacitatea unui grup de persoane cu surdocecitate, astfel încât acestea să devină o voce capabilă să militeze pentru drepturile lor, prin întâlniri menite să-i mobilizeze și să le ofere instrumentele să se auto-reprezinte, în ideea transformării grupului, în timp, într-o asociație reprezentativă a persoanelor cu surdocecitate.

Pentru a asigura accesul acestora la serviciile de care au nevoie, proiectul va perfecționa un grup de interpreți în limbaj mimico-gestual în domeniul surdocecității, domeniu pe care acești interpreți îl cunosc foarte puțin. În paralel, proiectul va crește nivelul de conștientizare, prin campanii naționale dedicate unei mai bune cunoașteri și înțelegeri a surdocecității.

Sense Internațional România va sprijini persoanele cu surdocecitate din România să aibă o voce, să fie văzute și auzite și, prin acțiuni de advocacy, să dobândească capacitatea de a asigura incluziunea socială a întregului grup al persoanelor cu surdocecitate din România.

Proiect derulat de Fundația Sense Internațional România în parteneriat cu Sense International cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Despre Fundația Sense Internațional România

Sense Internațional România este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din țara noastră. SIR este singura organizație din România care militează activ pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate. Prin programe la nivel naţional ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educația copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale, SIR reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Domeniul nostru de interes ca organizație este reprezentat de patru direcții strategice majore: promovarea drepturilor persoanelor cu surdocecitate, sănătate, educație și incluziune socială. www.surdocecitate.ro

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Lansarea proiectului Vocea persoanelor cu surdocecitate din România

Fundația Sense Internațional România vă invită luni, 27 iunie 2022, între orele 12.00 - 13.00, la lansarea proiectului Vocea persoanelor cu surdocecitate din România. Evenimentul va avea loc online, pe platforma Zoom.

Cei care doresc să ne fie alături sunt rugați să ne transmită un e-mail la contact@surdocecitate.ro și vom transmite linkul pentru conectare.

Ziua de 27 Iunie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Surdocecitate, sărbătorită la nivel global pentru a atrage atenția asupra drepturilor persoanelor cu surdocecitate, motiv pentru care am ales această dată specială pentru a vă invita să ne fiți alături.

Proiectul își propune să pună bazele și să crească capacitatea unui grup de persoane cu surdocecitate să devină o voce capabilă să militeze pentru drepturile lor. Pentru a asigura accesul acestora la serviciile de care au nevoie, proiectul va perfecționa un grup de interpreți în Limba Semnelor Române în domeniul surdocecității. În paralel, proiectul va crește nivelul de conștientizare, prin campanii naționale dedicate unei mai bune cunoașteri și înțelegeri a surdocecității. Proiectul va sprijini persoanele cu surdocecitate din România să aibă o voce, să fie văzute și auzite.

Proiect derulat de Fundația Sense Internațional România în parteneriat cu Sense International cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Vă așteptăm cu drag,

Echipa Sense Internațional România