Istoric
Acasa / Istoric
2001
Se înfiinţează Sense Internaţional România, singura organizaţie ce promovează drepturile persoanelor cu surdocecitate, într-un moment în care cuvântul ”surdocecitate” nici măcar nu exista în dicţionarul limbii române.
2002
În baza Acordului de Parteneriat cu Ministerul Educaţiei, începe Programul Educaţional: se identifică copiii cu surdocecitate, se instruiesc profesori în domeniul surdocecităţii, se dotează şcoli cu materiale senzoriale.
2006
Prin eforturile de lobby şi advocacy ale organizaţiei, surdocecitatea este recunoscută de legislaţia din România ca dizabilitate distinctă, prin Legea 448/2006.
2007
Începem Programul de Intervenţie Timpurie, adresat nounăscuţilor cu deficienţe senzoriale: screening auditiv, testare vizuală, terapii de stimulare senzorială şi informare şi consiliere pentru părinţi.
2008
Reuşim să includem educaţia copilului cu surdocecitate în sistemul de învăţământ prin introducerea în legislaţie a Curriculum-ului pentru educaţia copiilor cu surdocecitate. Continuăm să instruim profesori şi să sprijinim şcoli.
2009
Primim Premiul pentru Integrare Socială şi Premiul Practicienilor în cadrul Galei ERSTE Foundation, Programul Educaţional.
2012
Începem Programul Vocaţional, program ce se adresează tinerilor cu surdocecitate şi are ca scop sprijinul oferit acestora să înveţe o meserie şi să îşi găsească un loc de muncă. Instruim profesori în domeniul surdocecităţii şi echipăm ateliere vocaţionale.
2013
Reuşim să legiferăm intervenția timpurie adresată nounăscuţilor cu deficienţe senzoriale prin elaborarea şi aprobarea de către Ministerul Educaţiei a Curriculum-ului naţional pentru educaţie timpurie la copilul cu surdocecitate.
2015
Suntem selectaţi să organizăm a XVI-a Conferinţă Mondială Deafblind International la Bucureşti, cu peste 450 de participanţi, din 38 de ţări.
2016
Lansăm www.sensabilitate.ro, platformă online resursă în domeniul surdocecităţii, accesibilă persoanelor cu deficienţe senzoriale, ce conţine cursuri în domeniu şi o bibliotecă gratuită cu materiale şi cărţi de specialitate.
2017
Împreună cu profesorul Vasile Adamescu, călătorim mii de kilometri prin întreaga ţară cu Cortul Senzorial, pentru a face surdocecitatea cunoscută în rândul publicului. În cort, cu ochii şi urechile acoperite, oamenii înţeleg pentru câteva minute ceea ce simte o persoană cu surdocecitate.
2019
Primii absolvenţi ai cursului de tipograf digital din Bucureşti şi Timişoara trec cu bine de examenul de absolvire. Unii dintre ei sunt deja angajaţi în domeniu.
2020
Aproximativ 200 de persoane au participat la Conferința Internațională Surdocecitatea în contextul pandemiei, organizată online. Am contribuit cu resurse și informații în sprijinul persoanelor cu surdocecitate, în contextul pandemiei.
2021
Lansăm platforma cursuri.surdocecitate.ro și organizăm prima ediție a cursului de inițere în domeniul surdocecității adresat profesorilor. Se naște Sensi, personajul animat, un copil cu surdocecitate care îi protejează pe copii de pericolele din mediul online.
2022
Finalizăm platforma esense.ro, un soft ce cuprinde exerciții de stimulare senzorială adresat copiilor cu surdocecitate. Dăm drumul proiectului Vocea persoanelor cu surdocecitate din România.
2023
Organizăm primul nostru curs despre surdocecitate adresat interpreților în limba semnelor române. Se pun bazele grupului persoanelor cu surdocecitate din România.