• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

SENS PENTRU VIAȚĂ

Proiect câştigător in cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet” 2014 al Fundatiei Orange

Sens pentru viață este un proiect Sense Internațional (România) – SI(R) ce își propune să îmbunătățească viața copiilor și tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple (DSM) prin dezvoltarea de servicii vocaționale dedicate acestora.  In cadrul acestui proiect vor fi deschise două centre vocaționale (doua mini-tipografii) la Arad și Timișoara, unde tinerii cu surdocecitate/DSM vor învăța o meserie ce le va crește șansa de a duce o viață independentă.

Centrele vocaționale se adaugă celor înființate deja în 2013 cu finanțare de la Fundația Orange în București (o mini-tipografie), Iași (un centru de modelare a marțipanului) și Galați (o mini-seră), care vor fi susținute și dezvoltate în continuare. In fiecare an, 50 de tineri cu surdocecitate/DSM vor învăța o meserie în cele 5 centre vocaționale.

In plus, proiectul va asigura accesul la terapii specializate unui număr de 32 de copii cu surdocecitate din Oradea, Iași și Timișoara, pregătindu-i pentru dobândirea cu succes a aptitudinilor vocaționale.

Toate aceste inițiative fac parte din obiectivul principal pe termen lung al Fundației Sense International (România), reprezentat de dezvoltarea unei rețele naționale de centre vocaționale pentru tinerii cu surdocecitate/DSM, pentru a le oferi o trecere mai ușoară către viața de adult. De asemenea, ne dorim creșterea nivelului de conștientizare a autorităților și publicului larg cu privire la nevoile specifice persoanelor cu surdocecitate/DSM, prin crearea premiselor necesare pentru includerea serviciilor vocaționale în sistemul național de învățământ.

SI(R) se numără printre cei 9 câștigători ai unei finanțări din partea Fundației Orange, prin fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediția 2014. Valoarea totală a finanțării pentru proiectul Sens pentru viață este de 226.797 lei.

Martipan IasiSurdocecitatea este o combinație de deficiențe de văz și de auz. Ea reprezintă o deficiență gravă, multisenzorială, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe (fizic, locomotor, mental). Surdocecitatea generează dificultăţi majore în sfera comunicării, a accesului la informaţie, în orientare şi mobilitate.

”Ideea acestui proiect a venit de la părinții și profesorii copiilor cu surdocecitate și  deficiențe senzoriale multiple, îngrijorați de soarta copiilor lor după absolvirea școlii. Tot ce ne dorim prin acest proiect este ca tinerii să învețe o meserie și să dobândească acele aptitudini absolut necesare pentru integrarea lor socială și profesională, astfel încât să poată duce un trai independent.” Cristiana Salomie, Director Sense Internațional (România) 

Sera Galati„Proiectul mărește semnificativ șansele de integrare socială a tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple. Centre vocaționale au un rol foarte important pentru acești tineri, oferindu-le oportunitatea învățării unei meserii și astfel, posibilitatea de a avea o viață adultă normală.” a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.

Despre Sense Internațional (România) – Sense Internațional (România) este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale din țara noastră.

Prin programe la nivel national ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale și de pre-profesionalizare, SI(R) reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Viziunea Sense International (România) este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.

În cei 13 ani de activitate, Sense Internațional (România) a asigurat servicii de reabilitare, recuperare, intervenție timpurie, educație adecvată și servicii vocaționale pentru 727 de copii și tineri, a consiliat și îndrumat părinții și membrii familiilor acestora și s-a implicat în efectuarea testării auditive pentru 62.206 de copii și vizuale a 11.239 de copii. Mai multe informații despre organizație puteți găsi aici: www.surdocecitate.ro.

Pentru detalii: Cristiana Salomie, director Sense Internațional (România), tel. 021 413 90 40, email: csalomie@senseint.org.ro

Despre Fundaţia Orange

Fundatia OrangeFundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-guvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în beneficiul  persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro