Fundaţia Sense Internaţional (România), în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special ”Vasile Pavelcu” organizează vineri, 18 octombrie, ora 10.00, lansarea oficială a Laboratorului pentru modelarea marțipanului, la sediul Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, str. I.C. Brătianu nr. 26A, Iași.
Copiii și tinerii cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple au șanse crescute pentru un trai independent, prin proiectul UN SENS DAT VIEȚII, dezvoltat în cadrul parteneriatului dintre Fundația Sense Internațional (România), Inspectoratul Școlar al Județului Iași, Consiliul Județean Iași și Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”. Laboratorul pentru modelarea marțipanului, proiect finanţat de Fundaţia Orange, este unul dintre cele trei ateliere dezvoltate de Sense Internaţional (România) şi partenerii locali în Bucureşti, Galaţi şi Iaşi.
La eveniment vor fi prezenți beneficiarii proiectului, copii și tineri cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple, părinții acestora, reprezentanți ai partenerilor din proiect: Fundația Sense Internațional (România), Inspectoratul Școlar al Județului Iași, Consiliul Județean Iași și Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” și reprezentați ai finanțatorului acestui proiect – Fundația Orange. De asemenea, la lansare au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale.
Acest laborator a fost echipat prin proiectul UN SENS DAT VIEȚII, finanţat de Fundaţia Orange. În cadrul laboratorului, copiii și tinerii cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple – elevi ai Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” – vor dobândi aptitudinile și cunoștințele necesare în tehnologia de prelucrare a marţipanului – tehnica decorării produselor de cofetărie.
Integrarea socio-profesională este scopul întregului demers educaţional, terapeutic recuperator şi nu în ultimul rând de profesionalizare, dobândindu-se capacităţi, deprinderi şi abilităţi ce pot fi valorificate pe tot parcursul vieţii, contribuin la creşterea gradului de autonomie personală şi socială. Pentru aceasta este necesară existenţa unei infrastructuri adecvate destinată continuării educaţiei şi a formării adulţilor cu nevoi speciale, a unor măsuri legislative care să le asigure accesul pe piaţa muncii şi sprijin în funcţie de nevoile şi competenţele specifice.
Un pas spre realizarea incluziunii sociale reprezintă implicarea tinerilor cu deficienţe senzoriale multiple care se află deja în curs de profesionalizare, în activităţi practice de tipul prelucrării marţipanului şi decorării produselor de cofetărie. În cadrul acestor activităţi tinerii cu deficienţe senzoriale multiple / surdocecitate îşi pot dezvolta deprinderi şi abilităţi practice, spiritul de observaţie, coordonarea, simţul estetic; de asemenea prin aceste activităţi ei sunt responsabilizaţi în sensul că ei pot iniţia, derula şi finaliza o lucrare / decoraţiune respectând anumiţi paşi.
„Copiii cu surdocecitate (combinație de deficiențe de văz și de auz) sunt printre cei mai vulnerabili copii… Ei au nevoie de programe speciale de intervenție timpurie, dar și de servicii educative adecvate, pentru a învăța să comunice și să înțeleagă lumea din jurul lor. Fundația Sense Internațional (România) a dezvoltat astfel de programe în ultimii 12 ani, dar a venit momentul în care a trebuit să ne gândim la ce se întâmplă cu acești copii după ce termină școala. Ideea acestui proiect s-a născut ca răspuns la solicitările primite din partea părinților și profesorilor, îngrijorați de soarta copiilor lor.” Cristiana Salomie, Director Sense International (România).
Acest laborator este parte a unui proiect mai larg, implementat în București, Galați și Iași cu ajutorul unei finanțări în valoare 50.000 de euro oferită de Fundația Orange. Profesori psihopedagogi, maiștri instructori și părinți din cadrul celor trei școli partenere în proiect: Școala pentru Deficienți de Auz nr. 2 “Sf. Maria” București, Școala Profesională Specială „Paul Popescu Neveanu”, structură a Școlii Gimnaziale Speciale „Emil Gârleanu” Galați și Liceul Tehnologic „Vasile Pavelcu” Iaşi au participat la sfârșitul anului 2012 la un curs de comunicare în domeniul surdocecității și deficiențelor senzoriale multiple. Autoritățile locale din cele trei orașe au fost implicate în proiect, prin semnarea unor parteneriate în acest sens. Dacă în Iași atelierul constă laboratorul descris mai sus mai sus, în Galați a fost amenajată o seră iar în București o mini-tipografie.
Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, cu sprijinul Fundaței Sense Internațional (România), a devenit unica instituție de învățământ din România pregătită să ofere servicii specializate copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple de toate vârstele: nou-născuți, copii, adolescenți și tineri. Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie, echipat cu sprijnul financiar al Fundației Orange în valoare de 10.320 lei și S.C. Orange S.A. în valoare de 13.067 lei, se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 0-3 ani și va fi și el deschis oficial cu această ocazie.
Pentru detalii:
Cristiana Salomie, director Sense Internațional (România), tel. 021 413 90 40, email: csalomie@senseint.org.ro, www.surdocecitate.ro
Coca Vasiliu, Director, Liceul Tehnologic „Vasile Pavelcu” Iaşi, tel. 0232 211 532, e-mail: vpavelcu1@yahoo.com, www.vpavelcu.ro
Despre Fundația Orange – Fundaţia Orange se situează în centrul acţiunilor filantropice corporative și a politicii de responsabilitate socială ale Orange România. Proiectele filantropice reprezintă o modalitate de a demonstra și de a pune în practică valorile brandului Orange. Țintele principale vizate de către Fundația Orange sunt detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz în încercarea de a limita consecinţele dizabilităţilor respective, integrarea persoanelor cu deficienţe de văz, de vorbire şi de auz în comunitate facilitând accesul acestora la educaţie, la cultură şi la sănătate.
Despre Sense International (România) – SI(R) – este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, nealifilată politic, independentă de instituţiile publice şi private, înfiinţată în anul 2001, cu sprijinul organizaţiei britanice Sense International. SI(R) a devenit o resursă cheie în domeniul surdocecității în România, având ca principii fundamentale dreptul copilului cu surdocecitate la educație și la intervenție timpurie – o șansă în plus în procesul de reabilitare. Viziunea Sense International (România) este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.