Pe 2 februarie, Sense Internaţional România împlineşte 18 ani! Sunt 18 ani în care am învăţat, pas cu pas, să facem văzute şi auzite dorinţele, visurile, reuşitele, dar şi dificultăţile cu care se confruntă persoanele cu surdocecitate din România.
Ce ne-am propus şi ce am reuşit în aceşti 18 ani? 18 motive de bucurie
Surdocecitate – Ne-am propus şi am reuşit să facem surdocecitatea din ce în ce mai cunoscută. În 2001, când organizaţia s-a înfiinţat, cuvântul surdocecitate nici măcar nu exista.
Informare – Ultimii 2 ani i-am petrecut organizând campanii ample de informare asupra surdocecităţii: cu Caravana Sensabilitate, împreună cu domnul Vasile Adamescu, am vizitat 12 oraşe din toată ţara, invitând sute de oameni de toate vârstele în Cortul Senzorial unde, cu ochii şi urechile acoperite, au putut experimenta ce înseamnă să nu vezi şi să nu auzi.
Promovare – Cu ajutorul lui Călin Goia (Voltaj), am transmis în mediul online şi la TV un videoclip care explică ce înseamnă surdocecitatea. Cel mai de curând, în decembrie 2018, 22 de mari sportivi şi campioni români şi-au acoperit şi ei ochii şi şi-au astupat urechile în cadrul campaniei Născut pentru sport, atragând atenţia asupra persoanelor cu surdocecitate.
Conştientizare – În fiecare an, în luna iunie, sute de copii din şcoli speciale din întreaga ţară, alături de profesori şi părinţi, sărbătoresc Săptămâna Internaţională Helen Keller prin activităţi care scot în evidenţă faptul că persoanele cu surdocecitate pot fi cu adevărat membri activi şi egali ai societăţii, dacă li se oferă ocazia şi sprijnul de care au nevoie. De curând, am început să organizăm astfel de activităţi cu copiii din ţară şi pe 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Legislaţie – Am reuşit mai mult decât să creăm un cuvânt: surdocecitatea a fost recunoscută de Legea 448/2006 ca dizabilitate distinctă. Alte două acte legislative reglementează educaţia şi intervenţia timpurie la copilul cu surdocecitate/deficienţe senzoriale multiple.
Parteneriate – Încă din 2001, toate activităţile noastre s-au realizat în baza unui acord de colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, dar şi cu peste 40 de şcoli speciale, spitale, autorităţi locale, universităţi, alte organizaţii şi ţară şi din străinătate.
Educaţie – Peste 500 de copiii cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple au avut acces la servicii de educaţie de calitate, în clase cu un efectiv mic, în şcolile unde am instruit profesori în domeniul surdocecitaţii şi am dotat cu materiale şi echipamente specific.
Intervenţie timpurie – Peste 200 de nou-născuţi şi copii mici au beneficiat de servicii de intervenţie timpurie în 4 centre specializate, astfel încât să aibă şanse crescute de a se dezvolta armonios.
Curriculum – Am dezvoltat împreună cu specialişti români un curriculum pentru educaţia copilului cu surdocecitate, dar şi unul pentru intervenţia timpurie adresată copiilor cu vârsta 0-3 ani, documente incluse în legislaţie.
Ateliere vocaţionale – Peste 240 de tineri cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple au învăţat şi învaţă o meserie în cele 8 ateliere vocaţionale create împreună cu 9 şcoli special şi autorităţi locale. O parte din ei sunt deja angajaţi în domeniile în care s-au pregătit.
Cursuri – Am organizat cursuri de instruire în surdocecitate pentru peste 200 de profesori şi specialişti în domeniul surdocecităţii, parte din ei beneficiind şi de stagii de pregătire în străinătate.
Traineri naţionali – Pentru a asigura sustenabilitatea procesului de formare profesională a profesorilor, am instruit un grup de 11 formatori naţionali în domeniul surdocecităţii.
Tabere de orientare şi mobilitate – peste 200 de copii şi tineri au participat în ultimii 5 ani la tabere de orientare şi mobilitate, dobândind aptitudini practice necesare unui trai independent.
Screening auditiv şi testare vizuală – În cei 10 de ani proiect de intervenţie timpurie, am facilitat screening-ul auditiv pentru peste 100.000 de nou-născuţi, respective testarea vizuală a peste 19.000 de copii.
Network – În timp, am dezvoltat o reţea naţională în domeniul surdocecităţii, cu întâlniri anuale ale specialiştilor din domeniu, conferinţe internaţionale şi naţionale, numeroase seminarii şi workshopuri despre surdocecitate.
Sensabilitate – Am creat prima platformă din România accesibilă persoanelor cu deficienţe senzoriale, www.sensabilitate.ro, o resursă cheie de informaţii în domeniul surdocecităţii.
Cunoaştere – Am dezvoltat diverse materiale de specialitate, am facilitat traducerea a numeroase cărţi şi articole de specialitate, majoritatea fiind disponibile în mod gratuit în biblioteca virtuală de pe platforma Sensabilitate.
Companii – În ultimii 5 ani, am convins peste 70 de companii, firme mai mici sau mai mari, să contribuie financiar şi material la dezvoltarea proiectelor noastre. Le mulţumim şi le suntem profund recunoscători!
Continuăm cu entuziasm să credem că fiecare pas înainte este un succes MAJOR şi intrăm cu mult curaj în viaţa de adult a organizaţiei, alături de copiii şi tinerii din proiectele noastre, de familiile lor, alături de parteneri dragi de cursă lungă.