• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

20 de ani cu Sense

Astăzi, 2 februarie 2021, Sense Internațional România împlinește 20 de ani de activitate. Suntem mândri că în cei douăzeci de ani, numele Fundației Sense Internațional România a devenit, în țara noastră, sinonim cu cuvântul surdocecitate.

Pentru toți cei care doresc să ne împărtășească din gânduri, am pregătit un loc special unde ne puteți transmite mesajele:

MOTIVE DE BUCURIE

Privind în urmă, ne gândim cu căldură în suflet la copiii cu surdocecitate, la familiile lor, la tinerii cu surdocecitate pe care i-am cunoscut, la profesorii lor, la oamenii deosebiți care ne-au fost alături, la momentele frumoase, la succese, dar și la clipele mai dificile prin care organizația a trecut.

Este o adevărată provocare să rezumăm două decenii în doar câteva paragrafe. Dacă ar fi să alegem momentele cheie ale tinerei noastre existențe, unul dintre ele ar fi momentul în care am reușit ca surdocecitatea să fie recunoscută în legislație ca dizabilitate distinctă.

Apoi, mergând metaforic pe drumul inițial de la începuturi și până acum - tot ce am realizat în educația copiilor cu surdocecitate, de la crearea unui curriculum pentru educația lor la dotarea școlilor cu echipamente de specialitate, de la instruirea profesorilor în acest domeniu la pasul făcut către dezvoltarea de soluții digitale adaptate copiilor cu surdocecitate. Apoi, un alt proiect de suflet: tot ce a însemnat și încă înseamnă intervenția timpurie adresată nou-născuților cu deficiențe senzoriale, de la dezvoltarea și dotarea de centre de intervenție timpurie la instruirea specialiștilor în acest domeniu.

NOI TREBUIE SĂ LE ASCULTĂM VOCEA!

Munca noastră alături de tinerii care s-au născut sau au dezvoltat surdocecitate a început odată cu înființarea centrelor vocaționale în care aceștia învață o meserie. Am continuat cu activități menite să își dezvolte abilități de viață independentă, prin cursuri de orientare și mobilitate, leadership și advocacy, pentru a demonstra că și ei au o voce, iar noi, adulții și specialiștii din instituții cu drept de decizie noi trebuie să le ascultăm vocea.

Au fost 20 de ani intenși și rodnici în care am creat și am colectat o sumedenie de resurse de specialitate în domeniu, am oferit profesorilor oportunitatea de a învăța unii de la alții prin nenumărate întâlniri, workshopuri și conferințe, am creat și întreținut legături spre binele celor care au nevoie de sprijin cel mai mult, copiii și tinerii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple.

Una din cele mai emoționante perioade și pline de  speranță, energie și entuziasm, a fost perioada în care l-am avut alături de noi pe profesorul Vasile Adamescu. Ne-a fost un adevărat mentor, un ghid care ne-a luat de mâni și ne-a îndrumat el pe noi spre a înțelege cu adevărat ce înseamnă să nu vezi și să nu auzi, un prieten adevărat răbdător și calm, un promotor desăvârșit al drepturilor persoanelor cu surdocecitate din România.

PRIVIM SPRE VIITOR!

Ne dorim ca în următorii douăzeci de ani să ne atingem viziunea în integralitatea ei, să trăim într-o lume în care toţi copiii şi adulţii cu surdocecitate pot deveni membri activi și egali ai societăţii, o societate incluzivă și conștientă că toți suntem egali și avem același drepturi.