• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

CORTUL SENZORIAL în Parlamentul României

Un exercițiu de empatie pentru persoanele cu surdocecitate

Sense Internaţional România a organizat luni, 16 octombrie, începând cu ora 12:00, un eveniment de conștientizare asupra surdocecității în cadrul Parlamentului României, cu ocazia finalizării proiectului Sensabilitate.

În cadrul Caravanei Sensabilitate, fundația a organizat evenimente similare în 12 orașe din țară, unde cei prezenți au avut ocazia de a experimenta cortul senzorial și de a-și arăta sprijinul pentru persoanele cu surdocecitate, semnând Carta Albă a Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate. În total au fost strânse peste 1200 de semnături, care vor fi depuse până la finalul lunii octombrie la ministerele cu atribuții în elaborarea unor legi care să vină în sprijinul persoanelor cu surdocecitate. Persoanele cu surdocecitate nu beneficiază în prezent de toate drepturile cuvenite, deoarece în legislaţie această dizabilitate nu este încadrată în gradul de handicap grav.

În cadrul evenimentul, echipa fundației a fost însoțită de către domnul Vasile Adamescu, alături de interpretul său, Viorel Micu, Mădălina Simion, elevă în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Elena Doamna” din Focșani, însoțită de doamna Lonia Popescu, interpret și cadru didactic din partea școlii, beneficiară a programelor fundației.

Domnul Vasile Adamescu este membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România și este o persoană cu surdocecitate, complet nevăzătoare și complet neauzitoare. În ciuda tuturor dificultăților, a reușit performanțe extraordinare, absolvind o universitate, devenind profesor, sculptor și scriitor.

„De mulți ani mă implic în tot ceea ce înseamnă surdocecitate în țara noastră. Doresc mult binele acestor persoane, încerc să descopăr cât mai multe astfel de persoane cu surdocecitate și, prin exemplul meu de reușită, să-i motivez să facă ceva cu viața lor.” – Vasile Adamescu.

Vasile Adamescu, Adriana Săftoiu, Viorel Micu

Astăzi, pentru câteva minute am acceptat să mă pun în situația persoanelor cu surdocecitate! Un experiment propus de Sense Internațional România la Parlament, în cadrul campaniei Sensabilitate pe care o sprijin din toată inima!  Am intrat in cortul senzorial, legată la ochi, cu căștile pe urechi și am încercat să mă descurc atingând obiectele din jur! O senzație de nesiguranța, neputința, neliniște! Am reușit sa identific cu greu câteva obiecte! ” – Adriana Săftoiu, deputat.

Proiectul Sensabilitate a avut ca scop dezvoltarea unei platforme online accesibile pentru persoanele cu surdocecitate, www.sensabilitate.ro și organizarea unei Caravane naționale de conștientizare a surdocecității, în 12 orașe, fiind finanțat de Fundația Orange în cadrul concursului “Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2016.

Datorită eforturilor organizației, surdocecitatea a fost recunoscută în anul 2006 ca deficienţă distinctă prin Legea 448/2006. Însă, pentru încadrarea persoanelor cu această deficienţă în gradul de handicap grav este necesară şi o clarificare a criteriilor medico-psiho-sociale. Mai multe informații despre surdocecitate și despre proiect pot fi găsite pe platforma www.sensabilitate.ro, prima platformă din România accesibilă persoanelor cu deficiențe senzoriale.