• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Intervenția timpurie – cheia viitorului copiilor cu deficiențe senzoriale multiple

Pentru orice copil cu deficiențe  – fie ele senzoriale sau de altă natură – intervenția timpurie constituie cheia viitorului său.

Fundația Sense Internațional (România) a lansat „Raportul privind intervenția timpurie la copilul cu deficiențe senzoriale multiple în România – 2007 – 2014 – Model de bună practică”. Evenimentul a avut loc în 30 iunie 2015, la ora 11.00, la Hotel Ibis Parliament, strada Izvor nr. 82-84, București.

Raportul cuprinde rezultatele obținute de Fundația Sense Internațional (România) în domeniul intervenției timpurii pe parcursul a șapte ani de implementare, date statistice, studii de caz și informații privind impactul intervenției timpurii asupra dezvoltării copilului mic cu deficiențe de văz și/sau de auz.

Materialul este realizat în cadrul proiectului intitulat „Intervenția timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale multiple din România – o abordare unică și inovativă inițiată de societatea civilă”, implementat de Fundația Sense Internațional (România) în perioada august 2013 – iulie 2016.

DESCARCĂ RAPORTUL AICI

În perioada 2007 – 2014, Sense Internațional (România) a cules date privind screening-ul auditiv și intervenția timpurie în patru mari orașe din România: București (2007-2014), Oradea (2007- 2014), Timișoara (2009-2014) și Iași (2013-2014). Date privind testarea vizuală au început să fie culese în anul 2009 în București, Oradea și Timișoara, respectiv 2013 în Iași. Astfel, de la începutul proiectului și până în luna decembrie 2014, un număr de 76.213 nou-născuți au fost testați auditiv la naștere.

Sense Internațional (România) a început să culeagă date statistice privind testarea vizuală în 2009. Aceste date provin din maternitățile și spitalele cu care SI(R) colaborează în implementarea acestui proiect, dar și de la medici specialiști oftalmologi implicați în derularea proiectului prin cabinetele lor. Astfel, în perioada 2009-2014 au fost testați 12.843 de copii.

Sense Internațional (România) a înființat patru Centre de Sprijin în Intervenție Timpurie. Primul a fost dezvoltat în București, în cadrul Grădiniței pentru Hipoacuzici nr. 65, în anul 2007. Al doilea centru a fost dezvoltat și echipat la Oradea, în anul 2008, în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzică Cristal. Al treilea a fost deschis în anul 2009 la Timișoara, în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan. Cel mai recent, în 2013, a fost deschis și la Iași Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie, în cadrul Liceului Tehnologic Special Vasile Pavelcu.

Din 2007 și până în luna decembrie 2014, 155 de copii au fost depistați cu deficiențe senzoriale și au fost incluși în programul de intervenție timpurie într-unul din cele patru centre.

Cercetarea privind intervenția timpurie la copilul cu deficiențe senzoriale multiple în România 2007 – 2014 – Model de Bună Practică s-a desfășurat în perioada iunie – decembrie 2014, pe un eșantion format din 53 de părinți ai copiilor incluși în programul de intervenție timpurie, respectiv 56 de specialiști implicați în proiect: psihologi, psihopedagogi, asistenți sociali, neonatologi, audiologi, oftalmologi, reprezentanți ai autorităților locale partenere.

Avem convingerea că împreună cu părinții, cu profesorii și medicii care cunosc importanța intervenției timpurii, împreună cu autoritățile locale și naționale, vom reuși să includem intervenția timpurie la copilul cu deficiențe senzoriale în sistemul românesc de servicii.

Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă, Fondul Tematic pentru Participarea Societății Civile, Schema de grant pentru ONG-uri – Componenta Social. Valoarea totală a proiectului este de 306.750 CHF, din care 214.725 CHF reprezintă co-finanțarea din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.