• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

De la interpret al profesorului Vasile Adamescu la profesor psihopedagog

Viorel este profesor psihopedagog la liceul pentru nevăzători din Cluj, același liceu unde a fost elev. A venit în Cluj-Napoca la vârsta de 7 ani și după liceu a urmat psihopedagogia specială. În 2007 a început să lucreze alături de profesorul și mentorul său Vasile Adamescu, persoană cu surdocecitate. 

„Aproape tot ceea ce sunt astăzi ca om i se datorează lui și am încercat să fur cât mai mult din calitățile sale”, povestește Viorel cu multă căldură despre domnul Adamescu, pe care îl descrie drept „un munte de om într-un fizic fragil”I-a fost interpret domnului Adamescu timp de 11 ani și acesta l-a inspirat ulterior și în munca de la catedră. 

„Despre copiii de la școală spun întotdeauna că sunt copiii mei, așa simt să-i numesc. Când ajungi în clasă, li se luminează fața, îți strigă numele, sar pe tine și te îmbrățișează. E cel mai cel mai important moment al zilei, al lunii, al anului!”, povestește Viorel. 

Membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România

Despre Fundația Sense Internațional România a auzit prima dată când era elev, tot de la domnul Adamescu. În anul 2006 l-a însoțit la o întâlnire, au urmat apoi mai multe conferințe și mese rotunde, întâlniri cu specialiști din domeniu, autorități și persoane cu surdocecitate. Are amintiri frumoase și din prima ieșire în natură, când au urcat pe munte și s-au plimbat cu bacul pe Dunăre, dar și de la conferințele organizate de SIR. 

„Tot ceea ce face SIR este la nivel european! La conferința Deafblind International de la București, din 2015, au fost persoane din vreo 40 de țări, era ca un furnicar. Atunci am avut ocazia să întâlnim foarte mulți specialiști, persoane cărora le citeam articolele, persoane cu surdocecitate care au făcut performanță”, își amintește Viorel. 

Un alt lucru pe care îl apreciază sunt cursurile de formare organizate de Sense Internațional România, în condițiile în care „universitatea îți oferă doar suportul teoretic, foarte puțină practică”Viorel a absolvit prima ediție a cursul online de inițiere în anul 2021. Își amintește că abia aștepta serile de luni, când aveau loc sesiunile live cu formatorii. 

Un alt lucru valoros pentru el au fost întâlnirile organizate împreună cu autorități locale și județene, reprezentanți ai autorităților care se ocupă de persoane cu dizabilități.  Așa a aflat informații despre serviciile pe care le oferă statul și i-a putut îndruma apoi pe părinți.  

În opinia sa, programul de intervenție timpurie dezvoltat de organizație a fost, de asemenea, unul important: „intervenția timpurie în cazul unui copil cu dizabilități senzoriale multiple este esențială. Sunt ani foarte importanți în viața copilului și fără această intervenție timpurie el rămâne în urmă. Când ai în grădiniță sau în școală un copil care a beneficiat de intervenție timpurie, se vede clar diferența”, subliniază acesta. 

Tânărul profesor consideră munca organizației foarte importantă și uneori se întreabă ce s-ar fi întâmplat în România dacă organizația nu ar fi existat: „probabil că nu știam ce înseamnă surdocecitate, nu aveam acest termen, poate nu exista intervenția timpurie, nu existau profesori așa de buni și multe altele”, concluzionează acesta. Acum, Viorel este membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România.

Totul se face cu suflet în meseria asta, o faci din vocație

Pe Viorel îl motivează mult atunci când vede progresele copiilor lui, dorința lor de a învăța, de a-și depăși condiția. 

„Am o fetiță la școală care a început să vorbească abia la 12 ani. Și anul trecut am început să învețe să scrie și să citească, să facă calcule matematice. Acum are 14 ani și reușește să scrie după dictare, literă cu literă”, adaugă acesta. 

La clasă, lucrează mult pentru a le forma elevilor aptitudini de viață independentă: ies împreună pe stradă, merg cu autobuzul, în parcuri, în muzee, în supermarketuri. Ziua de joi și-o petrec de obicei în sala de deprinderi unde gătesc, calcă haine, aspiră, folosesc aparate electrocasnice, miercuri este zi de gătit. Ne gândim ce rețetă facem, o scriem pe caiet, scriem ingredientele și modul de preparare, ne împărțim sarcinile. Ne facem lista de cumpărături și mergem la magazin, fiecare își cumpără produsele din listă, plătește. Deci o întreagă aventură”, povestește Viorel. 

El consideră că dragostea pentru această meserie și creativitatea sunt ingredientele cheie: „un psihopedagog trebuie să-și iubească foarte mult meseria, să fie foarte creativ. Totul se face cu suflet în meseria asta, o faci din vocație”, adaugă Viorel. 

Din vocație rămâne la catedră alături de „copiii lui”, acolo unde simte că munca lui are cel mai mult ecou. Astfel duce mai departe și moștenirea domnului Vasile Adamescu, pe care îl simte în permanență aproape: „îi simt energia tot timpul! E interesant că în sala în care lucra, la parterul școlii, încă se simte mirosul acela de lut și alte substanțe pe care le folosea. Îl simt în permanență lângă mine. O mare parte din ce reușesc să fac astăzi la școală i se datorează lui pentru că era absolut stelar la catedră, chiar și așa, în lipsa văzului și a auzului”. 

Promotor al Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate din România

În februarie 2023, cu ocazia aniversării a 22 de ani de la înființarea Fundației Sense Internațional România, eforturile și dedicarea lui Viorel au fost recunoscute și celebrate, acesta primind Premiul Promotor al Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate din România, ediția 2023. 

Poveste scrisă de Cristina Botezatu