Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu și Sense Internațional România a organizat miercuri, 25 mai, la Iași, Seminarul Regional privind Intervenția Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple.
Scopul întâlnirii a fost acela de a discuta cu partenerii din proiect, precum și cu toți factorii interesați, dar mai ales cu părinții copiilor care beneficiază de proiect, relevanța proiectului pentru comunitatea locală, eficacitatea și eficiența acestuia, impactul asupra beneficiarilor – nou-născuți cu deficiențe senzoriale și părinții acestora, precum și sustenabilitatea proiectului – planuri și soluții pentru continuarea activității de intervenție timpurie în cadrul Liceului Tehnologic Special Vasile Pavelcu.
Acest eveniment marchează finalizarea implicării Sense Internațional România în proiectul de intervenție timpurie și trecerea acestuia în responsabilitatea autorităților locale.
Colaborarea dintre Sense Internațional România și Liceului Tehnologic Special Vasile Pavelcu datează încă din 2004-2005, când profesori din cadrul școlii au participat la cursul de instruire în domeniul surdocecității. În primii ani, colaborarea a avut loc în cadrul proiectului educațional pe care SIR l-a dezvoltat la nivel național pentru crearea condițiilor necesare educării adecvate a copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple în școlile speciale din România. Apoi, în 2012, SIR a dezvoltat un centru vocațional pentru tinerii cu surdocecitate – un laborator pentru modelarea marțipanului.
În Iași, programul de intervenție timpurie a început în anul 2013 și are la bază un parteneriat încheiat între Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu Iași, Inspectoratul Școlar al Județului Iași, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza Vodă – Secția de Neonatologie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași – Clinia ORL – Compartimentul Audiologie și Vestibulogie, Direcția generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Programul a fost inclus în proiectul Intervenția timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale multiple din România – o abordare unică și inovativă inițiată de societatea civilă co-finanțat de Elveția prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, derulat în perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2016.
Printre rezultatele proiectului, enumerăm:
Valoarea totală a proiectului este de 306.750 CHF, din care 214.725 CHF reprezintă co-finanțarea din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.
Sense International (Romania)
Sense International este o organizație non-guvernamentală înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din România. Este unica organizație din România care dezvoltă programe în beneficiul persoanelor cu surdocecitate www.surdocecitate.ro
Pentru mai multe informații, contactați:
Cristiana Salomie, Director
0040 21 413 90 40