• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Seminar Regional privind Intervenția Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple în Oradea

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă CRISTAL și Sense Internațional România a organizat Seminarul Regional privind Intervenția Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple. Întâlnirea a avut loc miercuri, 8 iunie 2016.

Evenimentul este parte a proiectului Intervenția timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale multiple din România – o abordare unică și inovativă inițiată de societatea civilă, proiect co-finanțat de Elveția prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, derulat în perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2016.

Scopul întâlnirii este acela de a discuta cu partenerii din proiect, precum și cu toți factorii interesați, relevanța proiectului pentru comunitatea locală, eficacitatea și eficiența acestuia, impactul asupra beneficiarilor – nou-născuți cu deficiențe senzoriale și părinții acestora, precum și sustenabilitatea proiectului – planuri și soluții pentru continuarea activității de intervenție timpurie în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Inclusivă CRISTAL.

Acest eveniment marchează finalizarea implicării Sense Internațional România în proiectul de intervenție timpurie și trecerea acestuia în responsabilitatea autorităților locale.

Colaborarea dintre Sense Internațional România și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă CRISTAL datează încă din 2004-2005, când profesori din cadrul școlii au participat la cursul de instruire în domeniul surdocecității și la diferite stagii de dezvoltare profesională în Marea Britanie. În 2006, 2 dintre acești specialiști au devenit formatori naționali în domeniul surdocecității. În primii ani, colaborarea a avut loc în cadrul proiectului educațional pe care SIR l-a dezvoltat la nivel național pentru crearea condițiilor necesare educării adecvate a copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple în școlile speciale din România.

În Oradea, programul de intervenție timpurie a început încă din anul 2007 și are la bază un parteneriat încheiat între Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă CRISTAL, Inspectoratul Școlar al Județului Bihor, Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, Secția de Recuperare Medicală, Fizică și Balneologie Copii Băile 1 Mai, Spitalul de Recuperare Medicală Băile Felix, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor.

Printre rezultatele proiectului, enumerăm:

  • Facilitarea screening-ului auditiv a 687 nou-născuți;
  • Facilitarea testării vizuale a 814 de copii;
  • 42 de nou-născuți și copii cu deficiențe senzoriale au beneficiat de servicii de intervenție timpurie;
  • 84 părinți și membri ai familiei au beneficiat de informare și consiliere;
  • 5 specialiști în intervenție timpurie instruiți de-a lungul anilor;
  • 5 instituții partenere în implementarea proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 306.750 CHF, din care 214.725 CHF reprezintă co-finanțarea din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.

Povestea Denisei

Se numește Denisa, are 11 ani și este o fetiţă veselă, delicată şi fericită.

S-a născut cu rubeolă congenitală. În timpul primelor două luni de sarcină, mama ei a făcut rubeolă. Efectele acestei boli sunt devastatoare: Denisa s-a născut prematur, cu cataractă congenitală, complet lipsită de auz şi cu probleme cardiace severe. Doctorii erau pesimişti în privinţa şanselor ei de supravieţuire. Deznădăjduită, mama ei a mers din spital în spital, încercând să găsească cele mai bune soluții pentru fiica ei.

Ziua în care s-a născut Denisa, care trebuia să fie cea mai frumoasă zi din viața mea, a fost de fapt începutul unei perioade cu multe greutăți”, spune mama Denisei. ”După multe căutări după soluții care să o ajute pe fetița mea, când eram deja epuizată și deznădăjduită, am aflat de Centrul de Sprjin în Intervenție Timpurie și de colaborarea cu Fundația Sense Internațional (România). Am început programul de intervenție și acest lucru o ajută pe Denisa să ajungă la nivelul unde ar trebui să fie, la vârsta ei.

O echipă de specialişti în intervenţie timpurie, audiologi, oftalmologi, psihologi şi kinetoterapeuţi, instruiţi în domeniul surdocecităţii de către Sense Internaţional (România), lucrează cu Denisa încă din 2007. A beneficiat de stimulare multisenzorială, antrenament vizual funcţional, fizioterapie şi logopedie. Acum este la şcoală, în clasa a II-a. Este o elevă silitoare, mereu curioasă şi dornică să exploreze şi să înveţe lucruri noi.

Sense International (Romania)

Sense International este o organizație non-guvernamentală înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din România. Este unica organizație din România care dezvoltă programe în beneficiul persoanelor cu surdocecitate www.surdocecitate.ro

Pentru mai multe informații, contactați:

Cristiana Salomie, Director

csalomie@senseint.org.ro

0040 21 413 90 40