• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

UN NOU ATELIER LA MINI-TIPOGRAFIA DIN TIMIȘOARA

Fundaţia Sense Internaţional România, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” Timișoara, Inspectoratul Şcolar Timiș și Consiliul Județean Timiș a lansat marți, 31 ianuarie, cel de-al doilea atelier din cadrul Mini-tipografiei deschise la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” Timișoara.

Mini-tipografia va funcționa ca un atelier vocațional ce îi va pregăti profesional pe tinerii cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple, în scopul încadrării lor viitoare pe piaţa muncii.

Mini-tipografia este unul dintre cele opt ateliere dezvoltate de Sense Internaţional România şi partenerii locali cu finanțare din partea Fundației Orange și Fundației Medicor. Proiectul ”Sens pentru viață” își propune să dea o șansă copiilor și tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple (DSM) prin dezvoltarea de servicii vocaționale dedicate acestora. Acest centru se adaugă celor înființate deja de SIR în perioada 2013 – 2016 în Arad, București, Buzău, Craiova, Focșani, Galați, Iași și Timișoara.

In fiecare an, 175 de tineri cu surdocecitate/DSM învață o meserie în cele 8 centre vocaționale.

Aceștia lucrează alături de profesori psihopedagogi și maiștri instruiți de Sense Internațional România în domeniul surdocecității. Cadrele didactice din cadrul Liceului Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” Timișoara au beneficiat de această instruire în luna noiembrie când, timp de 4 zile, au pătruns în tainele acestei deficiențe multisenzoriale, dobândind cunoștințe teoretice dar și abilități practice în activitatea cu acești copii.

Ideea acestui proiect a venit de la părinții și profesorii copiilor cu surdocecitate și  deficiențe senzoriale multiple, îngrijorați de soarta copiilor lor după absolvirea școlii. Tot ce ne dorim prin acest proiect este ca tinerii să învețe o meserie și să dobândească acele aptitudini absolut necesare pentru integrarea lor socială și profesională, astfel încât să poată duce un trai independent.” Cristiana Salomie, Director Sense Internațional România  

„Proiectul mărește semnificativ șansele de integrare socială a tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple. Centrele vocaționale au un rol foarte important pentru acești tineri, oferindu-le oportunitatea învățării unei meserii și astfel, posibilitatea de a avea o viață adultă independentă.” a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.