Și eu am o voce!
Dacă ești o persoană care are atât pierdere de văz, cât și pierdere de auz, adică o persoană cu surdocecitate, și tu ai o voce! Dacă cunoști o persoană cu surdocecitate, spune-i că nu este singură!
Contactează-ne și vei intra în legătură cu alte persoane care se confruntă cu aceleași provocări.
Ce este surdocecitatea?
Surdocecitatea este o dizabilitate ce implică atât pierdere de văz, cât și de auz. Surdocecitatea este de cele mai multe ori
asociată și cu alte tipuri de dizabilitate și cauzează mari dificultăți în comunicare, accesul la informații, orientare și mobilitate.
Mulți oameni consideră că e imposibilă viața trăită în prezența surdocecității. Dar, din experiențele, din interacțiunile cu persoane care trăiesc în această condiție, pot spune că este doar o perspectivă diferită asupra vieții. Un alt mod de a face lucrurile...
Bogdan
Despre numărul persoanelor cu surdocecitate
Raportul Global privind Situația Persoanelor cu Surdocecitate, elaborat de World Federation of the Deafblind menționează o prevalență a surdocecității în rândul populației generale situată între 0,2% și 2%, dacă sunt luate în considerare și persoanele care dobândesc surdocecitatea din cauza vârstei înaintate.
Raportând acest procent la populația României, ar trebui să fie între 38.000 și 380.000 de persoane cu surdocecitate în țara noastră.
Suntem mai mulți care avem aceeași problemă și mi-am dat seama că nu ești singur, că nu ți se întâmplă doar ție. Când oamenii se simt într-o comunitate, altfel au curaj să facă față greutăților vieții sau chiar bucuriilor vieții.
Oana
Tipuri și cauze ale surdocecității
Surdocecitatea poate să fie congenitală sau dobândită. În cazul surdocecităţii congenitale, problemele de văz pot fi evidente încă de la naştere, iar cele de auz pot fi observate la copil puţin mai târziu, în perioada copilăriei mici, înainte de dezvoltarea limbajului.
Principalele cauze: Cauzele necunoscute, incluzând și prematuritatea, rubeola congenitală, Sindromul C.H.A.R.G.E., Sindromul Usher, alte cauze genetice.
Nu văd bine pe lateral, văd doar foarte puțin pe centru. Ca să te văd, trebuie să stai în fața mea, cât mai aproape. Am fost foarte curioasă să încerc să pictez și am reușit!
Salonica
Comunicare
Există o mare varietate de metode de comunicare în cazul persoanelor cu surdocecitate. Această varietate este dată de unicitatea fiecărei persoane cu surdocecitate, de faptul că, în funcţie de gradul de pierdere a auzului sau a văzului, formele de comunicare pot varia sau coexista.
Metodele de comunicare includ comunicarea verbală și non-verbală, sisteme bazate pe simboluri, pe limba semnelor adaptată tactil, alfabetul Block, Moon sau Braille etc.
Am înțeles ce înseamnă surdocecitatea. Doar după ce îți este clar, poți să ai curaj. Poate crezi că persoanele cu surdocecitate nu pot să facă nimic? Dar ele pot să muncească, să aibă o familie, pot să facă multe activități. Pot să fie ca orice persoană din jur și pot să facă lucruri. Eu sunt mândră de mine pentru că pot să fac orice...
Crina
Grupul persoanelor cu surdocecitate
Fundația Sense Internațional România lucrează împreună cu un grup de 45 de persoane cu surdocecitate, astfel încât acestea să își cunoască și să lupte pentru propriile drepturi, să aibă o voce!
Dacă ești o persoană cu surdocecitate sau cunoști pe cineva care are atât pierdere de vedere, cât și de auz, contactează-ne folosind formularul de mai jos sau scrie-ne la sieuamovoce@surdocecitate.ro .
Mi-a luat destul de mult să integrez surdocecitatea în viața mea și să accept că am probleme de vedere plus probleme de auz. Singurul lucru pe care cred că l-aș putea spune este că niciodată nu ești singur.
Mădălina
În viața de zi cu zi, port proteze auditive și ochelari, ca să pot să mă descurc la muncă. Dacă nu înțeleg ceva, sau greșesc este cineva acolo care poate să mă ajute pe care pot să îl întreb, să-mi explice pe scurt.
Bogdan