• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

e-Sense

Acasa / e-Sense

Fundația Orange a selectat proiectul e-Sense – folosind tehnologia digitală, revoluționăm educația copiilor cu surdocecitate pentru a fi finanțat în cadrul Programului de finanțare Lumea prin culoare și sunet, ediția 2019.

Copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple se confruntă cu dificultăți majore în sfera comunicării, a accesului la informație, în orientare și mobilitate. De aceea, educația acestor copii implică un proces extrem de specific și de adaptat, ce necesită tehnici, cunoștințe și aptitudini specializate. Tehnologia digitală este din ce în ce mai răspândită în sistemul de educație și în viața de zi cu zi, însă nu și în cazul copiilor cu surdocecitate. Pentru ca și ei să aibă acces la o educație de calitate și să nu ”rămână în urmă”, este necesar un software adaptat nevoilor lor specifice date de combinația de deficiențe de vedere și de auz.

Parteneri

Fundația Sense Internațional România, singura organizație din țară specializată în domeniul surdocecității, își unește forțele cu Code for Romania, o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii, precum și cu trei școli ce oferă servicii educaționale copiilor și tinerilor cu surdocecitate: Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu din Iași, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cristal din Oradea și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constatin Pufan din Timișoara, pentru a dezvolta, testa și omologa e-Sense – un pachet de soft-uri educaționale open source, gratuit și accesibil, pentru peste 335 de copii cu surdocecitate din România, pentru părinții și profesorii lor.

În 2008, la inițiativa Fundației Sense Internațional România, a fost dezvoltat și aprobat de Ministerul Educației Curriculumul Național pentru Educarea Copilului cu Surdocecitate. Iată că acum, la mai bine de un deceniu, acest curriculum va păși în secolul XXI și va fi tradus în limbaj de tehnologie digitală, totul în beneficiul copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple.

Astfel, în perioada 2020-2021, specialiștii în domeniul surdocecității și cei din IT vor colabora și vor găsi cele mai bune soluții digitale pentru ca domenii importante din curriculum precum limbă și comunicare, matematică și științe, arte, om și societate să prindă viață sub forma unor soft-uri educaționale. Copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, părinții acestora și profesorii din cele trei școli partenere vor testa și evalua e-Sense pe toată durata dezvoltării acestuia, folosind echipamente achiziționate prin proiect, pentru a ne asigura că soluția găsită este una utilă, reală și necesară.

Versiunea finală e-Sense va fi depusă spre omologare la Ministerul Educației Naționale, astfel încât să devină un instrument ce poate fi folosit de toate școlile din țară care oferă educație copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, dar și acasă, de copii și de familiile lor.

Perioada de implementare: ianuarie 2020 - decembrie 2021

Valoare proiect: 414.804 lei