• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Surdocecitatea

SURDOCECITATEA

La auzirea cuvântului surdocecitate, mulți cred că vorbim despre oameni care nu văd și nu aud deloc. Într-adevăr, există și astfel de cazuri, însă ele sunt rare. Cele mai multe persoane cu surdocecitate prezintă o combinație de deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Surdocecitatea este o deficiență multisenzorială gravă, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe. Surdocecitatea generează dificultăţi majore în sfera comunicării, a accesului la informaţie, în orientare şi mobilitate.

TIPURI

Surdocecitatea poate să fie congenitală (din naștere) sau dobândită (urmare a unor traume, accidente sau din cauza vârstei înaintate), problematica fiind la fel de complexă.

Mai mult

CAUZE

Studii efectuate în lume au evidenţiat existenţa a peste 70 de factori organici (boli, sindroame etc.), la care se adaugă factorii externi (accidente, traumatisme) care cauzează surdocecitate.

Mai mult

COMUNICARE

Există o mare varietate de metode de comunicare în cazul persoanelor cu surdocecitate, diferite în funcţie de tipul de surdocecitate, comunicarea totală fiind însă elementul esențial.

Mai mult