SĂ CUNOAȘTEM PREZENTATORII
Ne face o deosebită plăcere să îi prezentăm pe cei care, cu generozitate, au răspuns pozitiv invitației noastre de a susține prezentări și workshopuri în cadrul Conferinței Internaționale Surdocecitatea în contextul pandemiei, conferință ce va avea loc online în perioada 23-25 noiembrie 2020.
COMUNICARE
Tema zilei de luni, 23 noiembrie 2020, este comunicarea. Vom asculta împreună prezentări susținute de specialiști în domeniul surdocecității din România, Marea Britanie și Norvegia, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației - Departamentul de Psihopedagogie Specială, Sense UK, Sense Scoția, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal Oradea, Centrul pentru Tehnologie Asistivă din Norvegia și Step Change Studios din Marea Britanie.
Conf. univ. Dr. Andrea Hathazi este profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, România, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Departamentul de Psihopedagogie Specială. Domeniile ei de interes sunt educarea și reabilitarea persoanelor cu deficiențe multiple, educarea și reabilitarea persoanelor cu deficiențe de vedere, programele de evaluare și intervenție în Sindromul Down, precum și programele de sprijin și de resurse în domeniul educației incluzive. În domeniul deficiențelor multiple, a publicat Dezvoltarea abilităților de comunicare la persoanele cu surdocecitate (Presa Universitară Clujeană, 2014), este coordonator al volumului Comunicarea în contextul deficiențelor multiple, este responsabilă cu colecția Educarea persoanelor cu dizabilități multiple, Editura Presa Universitară Clujeană. Este coordonator a trei Școli de Vară privind dizabilitățile multiple, organizate de Universitatea Babeș-Bolyai. A participat la numeroase conferințe internaționale, precum 6th European Conference on Psychology and Visual Impairment, Budapesta, Ungaria, 2016 sau 9th ICEVI European Conference în Bruge, Belgia, 2017. Andrea Hathazi este Vice-Președinte și membru în Consiliul Director ICEVI Europe, reprezentând țările balcanice.
Rebecca Liddiard este Director al Serviciilor de Specialitate pentru Copii și Tineri Sense. Echipa lucrează la nivel național cu copii și tineri cu surdocecitate cu vârste cuprinse între 0-25 de ani și cu familiile lor.
Sprijinul oferit acestora este personalizat și individualizat, în conformitate cu necesitățile lor, și poate fi 1:1, în grup sau, mai de curând, virtual. Rebecca este profesor calificat în munca cu copiii cu surdocecitate și cu copiii cu deficiențe de văz.
Și-a început cariera lucrând în cadrul unor școli speciale, cu copii cu dizabilități fizic și deficiențe senzoriale.
Paul lucrează la Sense Scoția din 1987, acum ocupând poziția de Director Cercetare și Practică, fiind membru al echipei de management al organizației.
Paul susține prezentări în mod regulat la conferințe și la seminarii, temele abordate fiind evaluarea, planificarea centrată pe persoană, comunicarea, dezvoltarea personalului, fericirea, o viață de calitate și modalitatea tactilă. În 2010 a obținut titlul de Doctor la Universitatea Dundee, cu o cercetare centrată pe comunicare și dezvoltarea limbajului, lucrând alături de persoane cu surdocecitate congenitală.
Paul susține cursuri la numeroase universități, inclusiv în cadrul Programului de Master în Comunicare și Surdocecitate Congenitală la Universitatea Groningen din Olanda.
După terminarea Liceului Pedagogic “Iosif Vulcan” din Oradea, Mihaela a absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie, Specializarea Psihopedagogie Specială, a Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. A urmat un master în “Educaţie Integrată”, perioadă în care a câştigat o bursă Tempus de studiu în Danemarca, având ocazia ca timp de trei luni să studieze sistemul de învăţământ special şi special integrat danez.
În 2006 a obţinut titlul de formator naţional în domeniul deficiențelor senzoriale multiple/surdocecităţii. În anul 2009 i s-a conferit titlul de doctor în psihologie. Lucrează de 23 de ani ca psihopedagog în învăţământul special, cu copii cu toate categoriile de dizabilităţi.
Elin Huslende (34) și Lise Weggersen (39) lucrează ca interpreți în limbajul semnelor din anul 2009, respectiv 2005. Ele sunt angajate ca interpreți și consultanți în cadrul Centrului Norvegian pentru Tehnologie Asistivă și au responsabilitatea de a oferi consultanță la nivel național cu privire la serviciile de interpretariat pentru persoanele cu surdocecitate.
Principalele responsabilități includ culegerea de informații și crearea de ghiduri privind modurile de a face față provocărilor ce pot apărea în procesul de interpretariat. Scopul este accesul egal la servicii pentru persoanele cu surdocecitate din întreaga țară.
Ele oferă de asemenea sprijin serviciilor locale și clienților ce au nevoie de servicii de interpretariat.
Rashmi este fondatoarea Step Change Studios, ce oferă oportunitatea persoanelor cu deficiențe de auz și dizabilități să danseze.
Timp de 20 de ani, s-a specializat în domenii precum arte, sport, afaceri sociale și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Este membru în Consiliul Director al Sport England, având responsabilități în domeniul egalității, diversității și incluziunii. A obținut titlul de Doctor la Universitatea Cambridge, cu cercetări în domeniul dizabilităților intelectuale.
Printre premiile primite se numără Premiul Points of Light din partea Primului Ministru ca recunoaștere pentru promovarea accesibilității în dans, Premiul pentru Inovare One Dance UK și Premiul pentru Contribuția Extraordinară la Inovație din partea National Learning Disabilities and Autism.
TEHNOLOGIE
Tema zilei de marți, 24 noiembrie 2020, este tehnologia. Vom asculta împreună prezentări susținute de specialiști în domeniul surdocecității și al tehnologiei asistive din India, Rusia și România, reprezentanți ai The Deafblind Support Foundation «Con-nection» Rusia, ai Universității din București, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației - Departamentul de Psihopedagogie Specială, Sensor-Tech Laboratories Rusia, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Sense India, Fundația Orange, Code for Romania și Sense Internațional România.
Julia este Director al Centrului de Resurse și Sprijin în Surdocecitate din Moscova, ce oferă servicii copiilor și adulților cu deficiențe multiple, precum și cursuri specialiștilor ce lucrează cu persoane cu surdocecitate.
Julia are o bogată experiență în organizarea de conferințe științifice internaționale și este specializată în munca alături de tineri cercetători. A creat și a condus proiectul ”Mentori și studenți”, ce are ca scop dezvoltarea unei școli științifice de cercetare a surdocecității în Rusia și stabilirea unei comunități științifice sustenabile.
A inițiat un nou format al Conferinței Internaționale a Tinerilor Cercetători în Surdocecitate, ce are ca scop oferirea de oportunități tinerilor oameni de știință din domeniul surdocecității de a împărtăși experiențe și de a crea o rețea internațională.
Alina este Profesor Asistent la Universitatea de Stat de Psihologie și Educație din Moscova, și psiholog la Centrul de Resurse și Sprijin în Surdocecitate.
În ultimii 15 ani, lucrează ca psiholog la Școala pentru Deficienți de Auz, departamentul pentru copii cu deficiențe multiple.
Are mai bine de 25 de publicații în limba rusă, pe teme precum: dezvoltarea cognitivă a deficienților de auz, limbajul semnelor și comunicarea, comunicarea în familiile copiilor deficienți de auz și cu surdocecitate.
Conf. univ. dr. Cristian Buică-Belciu este Director al Departamentului de Psihopedagogie Specială al Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, România și membru în Comitetul Director al Colegiului Psihologilor din România.
De asemenea, este membru al Deafblind International. Activitatea sa profesională include participarea la proiecte de cercetare naționale și internaţionale, cursuri postuniversitare în calitate de formator (inclusiv în aria surdocecităţii şi a deficienţelor senzoriale multiple), conferinţe, simpozioane şi workshopuri cu participare naţională şi internaţională. Este autor și coautor al mai multor lucrări științifice (cărți, capitole în volume colective, articole științifice, comunicari).
Denis Kuleshov este Directorul Laboratorului ”Sensor-Tech”, ce dezvoltă tehnologii și dispozitive inovative pentru persoanele cu deficiențe senzoriale. Și-a început cariera profesională în sfera reabilitării prin tehnologie și a tehnologiei asistive la Centrul pentru Reabilitare Complexă pentru Deficienți de Auz și Hipoacuzici, BMSTU.
Atunci, Denis a co-fondat Centrul pentru dezvoltarea inovării sociale ”Enabling Technologies”, unde coordonează proiectele de cercetare și educație. Este autor a 14 cercetări și 8 patente.
Pentru participarea activă și implementarea de proiecte de importanță socială, Denis Kuleshov a primit premii de recunoaștere din partea Președintelui Rusiei și a Primarului Moscovei.
Dan este fondatorul Asociației pentru Dezvoltare Urbană. S-a născut la București, în anul 1978. A absolvit Liceul Jean Monnet din București și Facultatea de Film din cadrul UNATC, specialitatea Imagine de film și TV (2000-2004). A profesat ca Operator Cameră și Director de Fotografie (Pro TV, Antena 1, Castel Film, MediaPro).
A început Asociația pentru Dezvoltare Urbană din anul 2007, iar din 2010 desfășoară proiecte de lobby și advocacy dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere.
În 2020 a lansat platforma de e-learning Tactile Images, care oferă copiilor nevăzători de pretutindeni șansa de a descoperi independent lumea cu ajutorul tehnologiei asistive.
Dl. Uttam Kumar, Director Programe Sense India, lucrează în domeniul dizabilității de 20 de ani, din care în ultimii 16 ani în domeniul surdocecității la Sense India.
Este calificat în domeniul serviciilor de reabilitare pentru persoane cu dizabilități și are un Master în psihologie. Expertiza și aptitudinile sale sunt în aria conceptualizării, planificării și implementării de cursuri pentru profesori din învățământul special și pentru familii, dezvoltând materiale și resurse. A instruit profesioniști din India, Bangladesh, Nepal și Uganda în domeniul surdocecității și al dizabilității.
A contribuit de asemenea la numeroase publicații și articole în jurnale de specialitate.
Sachin Rizal lucrează la Sense India din 2006. A fost primul interpret oficial pentru persoane cu surdocecitate din India, dezvoltându-și aptitudini pentru a sprijini și a ghida persoanele cu surdocecitate și familiile lor.
În calitate de Director Dezvoltare a Capacității la Sense India, el lucrează îndeaproape cu organizații partenere din India, Bangladesh și Nepal. Susține cursuri cu copii și adulți cu surdocecitate, familiile lor, educatori, profesioniști, specialiști în medicină și para-medicină la nivel național și internațional. A susținut de asemenea cursuri de instruire la Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) pentru trainer care lucrează cu copii cu surdocecitate, dezvoltând materiale de curs în funcție de nevoie.
Sachin are aptitudini în dezvoltarea de curricule pentru instruirea profesioniștilor la diferite nivele, de materiale de referință și resurse.
Manager și strateg experimentat, atât în sectorul business cat și în cel non-profit, Amalia Fodor are o experiență de 20 de ani în comunicare corporativă integrată, organizațională și comercială.
Amalia este pasionată de promovarea beneficiilor tehnologiei digitale ca metodă eficientă și utilă în integrarea persoanelor și a comunităților dezavantajate.
Din anul 2012 este director al Fundației Orange, iar prin intermediul programelor dezvoltate este pionier al promovării utilizării tehnologiilor digitale în educație și incluziune pentru o societate mai bună, mai educată și mai incluzivă.
Cu un background in comunicare și User Experience Design, Olivia își dedică timpul, din 2016, coordonării programelor Code for Romania.
Pasionată de tehnologie și de modul în care digitalul poate modela și îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor, Olivia are ca obiectiv înțelegerea în profunzime a comportamentelor umane în interacțiunea cu mediul online.
Având un focus puternic pe funcționalitate, eficiență și simplificare, provocarea cea mai mare a sa este să traducă de la complicat la simplu, de la mare la mic, de la haos la sens în tot ceea ce ține de construirea de soluții digitale care au ca scop rezolvarea problemelor care ne vizează pe toți.
Etelka s-a alăturat echipei Sense Internațional România în anul 2007, în calitate de Coordonator Programe și Comunicare. Începând cu 1 aprilie 2017, ea a preluat poziția de Director al fundației.
Cu o experiență de peste 20 ani în domeniul organizațiilor non-guvernamentale din România, Etelka a lucrat de-a lungul anilor cu Fundația European Children’s Trust și Asociația Prader Willi din România.
Este licențiată în Psihologie și în Comunicare și Relații Publice și urmează cursurile de Master, programul de Studii de Dezvoltare Internațională și Etica Relațiilor Internaționale în cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea București.
OPORTUNITĂȚI ȘI PROVOCĂRI
Tema zilei de miercuri, 25 noiembrie 2020, este reprezentată de oportunitățile și provocările surdocecității în contextul pandemiei. Vom asculta împreună prezentări susținute de specialiști în domeniul surdocecității din Olanda, Marea Britanie, Norvegia și România, reprezentanți ai Deafblind International, Universitatea St. Andrews Marea Britanie, CVI Scotland, Sense UK, Fundația Signo Norvegia și Sense Internațional România.
Frank Kat are o experiență de 18 ani în domeniul Surdocecității, lucrând cu o gamă variată de persoane și organizații, în principal în educație, cercetare și îngrijire.
Frank a lucrat la nivel internațional, ca membru în Consiliul Director al Deafblind International, activând ca Trezorier, apoi Vice-Președinte și, din 2019, Președinte al Deafblind International. A fost director al Centrului de Excelență în Surdocecitate al Royal Dutch Kentalis în Olanda.
Și-a început cariera la Royal Dutch Kentalis ca director al Kentalis Mariella (MDVI) și mai târziu la Școala pentru Copii cu Surdocecitate Kentalis Rafael din Olanda. Specializarea lui Frank este în dezvoltarea copilului, tehnologia informației și comunicării, fiind pasionat de educație și îngrijire incluzivă.
Dr. Andrew Blaikie este oftalmolog consultant în cadrul Serviciului Național de Sănătate Fife și Lector Superior în echipa Departamentului de Boli Infecțioase și Sănătate Globală a Universității St. Andrews.
A studiat, a lucrat și a predat pe întreg continentul african, conducând secția de oftalmologie pediatrică la Spitalul CCBRT din Tanzania, actualmente colaborând cu Rwandan Charity Eye Hospital timp de 4 luni pe an.
În Marea Britanie, a fost membru al echipei ce a stabilit Sistemul Național de Alertă în domeniul deficiențelor vizuale la copii. Interesele lui principale sunt diagnosticul frugal și instrumentele de simulare în predare pentru țările cu resurse limitate, precum și bolile neuro-oftalmice.
Helen St Clair Tracy este părintele fondator și unul dintre principalii specialiști ce scriu pentru organizația Cerebral Visual Impairment Society of Scotland (CVI Scotland).
Pagina de internet a CVI Scotland este utilizată în 160 de țări și este considerată resursa cheie la nivel internațional în acest domeniu (n.t. deficiențe vizuale cerebrale). Helen participă cu prezentări despre CVI la nivel internațional și național, inclusiv ca vorbitor principal, și este pasionată de a conferi familiilor și celor apropiați persoanelor afectate, încrederea dată de cunoaștere.
Helen lucrează alături de colegi de la o serie de universități, în special universitățile St Andrews și Edinburgh.
Jonathan s-a alăturat organizației Sense în 2015. El este responsabil cu programul de vacanțe și excursii Sense; asigurarea calității și siguranța persoanelor; voluntariat; programul național de artă, sport și stare de bine. De asemenea, el supervizează Serviciile de Specialitate pentru Copii și Tineri Sense și este responsabil strategic pentru asigurarea celui mai bun posibil start în viață pentru copii și pentru familiile lor.
Este co-președinte al Grupului de Referință ai Utilizatorilor Sense, asigurându-se că oamenii sprijiniți de SEnse sunt implicați în planificarea strategică și în modul în care serviciile noastre sunt dezvoltate și oferite.
Este asistent social calificat și a lucrat în domeniul social al serviciilor pentru persoane cu dizabilități de peste 25 de ani.
Veslemøy Ytrestøyl a lucrat cu copii cu deficiențe de auz timp de 25 de ani până când, în urmă cu 5 ani, a început să lucreze cu adulți cu surdocecitate congenitală la Signo Vivo, în Norvegia.
Ea administrează o casă cu cinci rezidenți ce locuiesc în propriile apartamente în casa respectivă.
Veslemøy este asistent social. De-a lungul anilor, și-a îmbogățit educația cu studii de pedagogie și psihologie, precum ”Atașamentul și dezvoltarea omului” sau ”Comunicare atipică”, pentru a menționa doar câteva.
Mădălina este studentă în ultimul an la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, specializarea Psihopedagogie Specială. În timpul studiilor ei la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna din Focșani, a luat parte la activitățile organizate de Sense Internațional România în școală. Ea însăși o tânără cu surdocecitate, a devenit în timp voluntar al Sense Internațional România:
”Un lucru pe care l-am învățat în Sense este că dizabilitatea nu te definește, nu-ți impune limite, ci te reconstruiește. Îți deschide ochii către un orizont pe care mulți nu îl zăresc. Îți oferă șansa de a dezvolta ceea ce văd mulți ca fiind "dizabilitate", în "abilitate". Sense înseamna pentru mine dinamică, șansă, egalitate, curaj și iubire. Față de oameni și schimbare în bine. Așa cum ar trebui sa fie în și despre viața unui om."
Viorel Micu este membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România. A absolvit Facultatea de Psihopedagogie specială din cadrul Universității Babeș Bolyai la Cluj.
Timp de 15 ani a fost interpretul profesorului Vasile Adamescu, persoană cu surdocecitate, alături de care a întreprins nenumărate acțiuni în acest domeniu.
A avut ocazia să lucreze direct cu elevi cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, contribuind la formarea lor.
Ramona s-a alăturat echipei în 2006, în calitate de asistent social, apoi coordonator resurse umane, iar mai apoi în calitate de Manager Programe.
Înainte de a veni la Sense International Romania, Ramona a lucrat la Asociația ”AS 2001 Alba Iulia” și Centrul de Consiliere pentru Victimele Violenței Domestice, serviciu dezvoltat în cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Ramona este licențiată în asistență socială și psihologie, cu masterat în managementul resurselor umane și în psihologie clinică, și specializari complementare în consiliere psihologică și în psihoterapie sistemică de cuplu, familie și copil.