• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Închideți ochii...   

 

Acoperiți urechile...   

 

Deschideți inima!

Ne puteți sprijini azi, fără niciun cost pentru compania dvs,
direcționând 20% din impozitul pe profit către cauza copiilor cu surdocecitate?

Oare ați auzit vreodată cuvântul surdocecitate?...

Se referă la situația în care o persoană se confruntă atât cu probleme de văz, cât și cu probleme de auz. Poate fi vorba despre copii care se nasc așa, tineri sau adulți care dobândesc surdocecitatea din cauza unor boli sau accidente, vârstnici care își pierd treptat auzul și vederea din cauza îmbătrânirii. Indiferent de cauză, avem convingerea că sunteți de acord cu noi că surdocecitatea este o deficiență gravă, deoarece aduce mari dificultăți în comunicare, în modul în care aceste persoane își fac prieteni, în modul în care trăiesc viața de zi cu zi.

Persoanele cu surdocecitate sunt deseori expuse marginalizării, neglijării și dublei izolări. De ce dublă izolare? Dacă peste dificultățile cauzate de surdocecitate se suprapun și cele cauzate de pandemie, riscul izolării devine major. Imaginea de mai sus este elocventă. Știați că cele mai multe persoane cu surdocecitate comunică tactil, folosindu-și mâinile pentru „a vedea” și pentru „a auzi”? Cum să comunice în siguranță în contextul distanțării fizice?

Cum puteți sprijini concret persoanele cu surdocecitate?

De aproape 20 de ani noi, cei de la Fundația Sense Internațional România, ne-am dedicat timpul copiilor și tinerilor cu surdocecitate, familiilor și profesorilor lor. De departe însă, și pentru noi, ultimul an a fost cel mai dificil. Ne-am înconjurat de speranță și am acționat acolo unde a fost nevoie, atât cât ne-au permis resursele. Mai avem însă foarte multe de făcut!

Astăzi aveți puterea să schimbați în bine viața persoanelor cu surdocecitate. Ne puteți ajuta pur și simplu redirecționând 20% din impozitul pe profit către Fundația Sense Internațional România. Suntem înregistrați în Registrul entităţilor și unităţilor de cult ANAF cu nr. 173227864/06.05/2019.

Suma sponsorizată se deduce din impozitul pe profit, dacă se încadrează în limitele impuse de Codul Fiscal: 20% din impozitul pe profit și nu mai mult de 0.75% din cifra de afaceri, conform Legii 32/1994 și Legii 156/2019. Sponsorizarea se realizează pe baza unui contract de sponsorizare, pe care îl puteți descărca mai jos.

Cu ajutorul dumneavoastră, dorim să ne asigurăm în continuare că tot mai mulți copii și tineri cu surdocecitate au o șansă reală la educație, că nu sunt uitați, că nu sunt lăsați în urmă. Vrem să fim în continuare alături de părinții și familiile lor, dar și de profesori, venind în sprijinul lor cu soluții adaptate noului context, cel al pandemiei.

Vă stau la dispoziție pentru alte informații la numărul de telefon 0741.074.044, e-mail eczondi@senseint.org.ro

Vă mulțumim anticipat și vă dorim multă sănătate,

Etelka Czondi
Director Sense Internațional România

Cum interacționezi cu o persoană cu surdocecitate?

La o primă întâlnire cu o persoană cu surdocecitate, există două metode diferite de a comunica. Dacă observi că persoana este complet lipsită de vedere și de auz, o foarte ușoară atingere pe mână îi va semnala prezența ta.

Dacă însă observi că persoana se descurcă singură, însă e evident că nu vede sau nu aude bine, este indicat să te poziționezi mai aproape, în raza sa vizuală/auditivă.

Dacă întâlnești o persoană care folosește un baston alb-roșu, acesta este un indiciu că persoana respectivă prezintă surdocecitate – adică are atât dificultăți de vedere cât și de auz.

Unele persoane cu surdocecitate pot avea restant auditiv sau vizual, altele nu. E important să nu facem presupuneri despre ce poate sau nu poate face o persoană cu surdocecitate.

Persoanele cu surdocecitate depind de bastonul alb-roșu sau de câinele ghid pentru mobilitate. Este important să nu atingem și să nu ghidăm noi bastonul, respectiv să nu ne jucăm cu câinele ghid atunci când acesta este în misiune.

Cele mai bune instrumente la îndemâna noastră sunt răbdarea, respectul, empatia și dorința de a găsi o cale de comunicare.