"Nu ai nevoie neapărat de cuvinte să ajungi la sufletul unui copil sau adult cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple". Încrederea, empatia și grija sunt cele care ne ghidează și hrănesc interacțiunile noastre, cuvinte care au apărut des în conversațiile purtate în cadrul cursului de inițiere în surdocecitate, organizat de Fundația Sense Internațional România în perioada 27 februarie-14 aprilie 2023.
A treia ediție a cursului online a adus împreună 34 de participanți, studenți, psihologi, asistenți sociali și specialiști din sistemul de protecție a copilului, dar și părinți din orașe precum București, Oradea, Iași și Arad.
Timp de șapte săptămâni, în cadrul sesiunilor live din fiecare seară de luni, aceștia au aflat mai multe despre ce înseamnă surdocecitatea, care sunt principalele tipuri și cauze, noțiuni de bază privind anatomia și fiziologia simțurilor: văz, auz și tactil, cum să evaluezi un copil cu surdocecitate, care sunt principalele instrumente utilizate și tipuri de intervenție, inclusiv intervenția timpurie la copilul mic, cum comunică persoanele cu surdocecitate, noțiuni privind orientarea și mobilitatea în contextul surdocecității, dezvoltarea socială și personală la persoanele cu surdocecitate.
Participanții au fost ghidați cu multă căldură de cele trei formatoare cu experiență practică și teoretică de peste 20 de ani: psihopedagog Eva Oprea, psiholog Gabriela Jianu, asistent universitar doctor Ioana Tufar.
Și la această ediție a cursului de inițiere în surdocecitate, Fundația Sense Internațional România a oferit oportunitatea de a accesa cursul gratuit, sub forma unei burse "Vasile Adamescu", unui număr de patru cursanți, printre care s-au numărat și două mămici.
"Petre are 26 de ani și cred că ar fi putut fi mult mai independent dacă aș fi primit mai devreme informațiile pe care le primesc acum, cred că și eu aș fi avut nevoie de educație! Pentru noi, este foarte important ce se întâmplă și ce învăț la acest curs", ne-a împărtășit S.T., mămica unui tânăr implicat în proiectele Sense Internațional România încă din anul 2018.
"Cursul acesta te ajută să înțelegi mai bine și să te adaptezi noii vieți. Sunt informații utile de care ai nevoie pentru a putea merge mai departe", spune și S.B., un alt bursier al cursului de inițiere și mama unui copil hipoacuzic de 4 ani.
Participanții au apreciat implicarea și dăruirea celor trei formatoare, care au împărtășit din experiența lor și au făcut accesibil conținutul cursului atât pentru persoanele care lucrează deja cu copii cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple, cât și pentru cei care abia acum pornesc pe acest drum.
“Formatorii au dat dovadă de mult profesionalism, dăruire și răbdare în explicarea cursului pe înțelesul tuturor participanților”, C.N., participant curs inițiere, ediția a III-a
"Recomand, cu căldură, acest curs tuturor celor interesați de domeniul surdocecității. Este un curs bine structurat, conceput și realizat într-o manieră profesionistă. Pe toată durata cursului am avut parte de o echipă de profesioniști, organizatori și formatori care ne-au transmis, cu dăruire, nu doar cunoștințe din domeniul surdocecității, ci și o parte din experiența lor acumulată de-a lungul carierei lor", G.L., participant curs inițiere, ediția a III-a