În cea de-a doua jumătate a lunii martie, în perioada 20 – 23 martie 2023, am organizat la Predeal atelierul de lucru cu grupul persoanelor cu surdocecitate, activitate din cadrul proiectului Vocea persoanelor cu surdocecitate din România.
Un grup de 19 tinere și tineri cu surdocecitate, împreună cu 9 părinți, 1 profesor însoțitor, 2 interpreți în limba semnelor române și echipa Sense Internațional România, au făcut împreună primii pași în constituirea grupului persoanelor cu surdocecitate în România.
Împreună, am parcurs teme precum: ce este surdocecitatea, care sunt cauzele, cum comunică persoanele cu surdocecitate, am discutat despre importanța interpretului în limbaj specific persoanei cu surdocecitate, despre bastonul alb-roșu, despre Vasile Adamescu și Helen Keller. Am trecut prin câteva din drepturile și principiile din Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: accesibilitate, muncă, participare la viața politică, libertate și siguranță. Prin joc de rol, teatru, desen și pictură am învățat unii de la alții cât de importantă este grija față de celălalt și față de propria persoană.
”M-am bucurat să particip la fiecare dintre activitățile propuse. A fost o ocazie de a interacționa, pentru prima dată, cu un grup format din persoane cu surdocecitate, de a lua contact cu numeroase informații valoroase, de a cunoaște oameni noi și de a petrece două zile într-o atmosferă caldă, caracterizată de o preocupare constantă pentru starea de bine a tuturor celor prezenți.” B.S., tânăr cu surdocecitate participant la atelier.
Acest atelier a fost al doilea dintr-o serie de patru astfel de activități prin care am reușit deja să identificăm un grup de 43 de persoane cu surdocecitate care să aibă o voce, să își cunoască și să lupte pentru propriile drepturi.
”Această întâlnire ne-a făcut și pe noi, mămicile, să ne cunoaștem mai bine și să schimbăm experiențe între noi, să învățăm una de la alta, să fim puternice, să nu ne dăm bătute și să luptăm pentru copiii noștri, indiferent de situație, de condiții și de tot ce ne oferă societatea”, grupul celor 9 mămici.
Interpretarea în limba semnelor române a fost asigurată de doamnele Rodica Halus și Savin Doina-Monica, din partea Asociației Naționale a Surzilor din România, cărora le mulțumim pentru efortul depus și pe care le felicităm pentru participare și implicare.
”Vocea persoanelor cu surdocecitate din România” este un proiect derulat de Fundația Sense Internațional România în parteneriat cu Sense International, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org