• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Campanie națională privind siguranța online

În luna decembrie, am derulat Campania națională Sensi - Siguranță online pentru copiii și tinerii cu deficiențe senzoriale, în toate cele 21 de școli speciale partenere ale Sense Internațional România. Am trimis către aceste școli seturi de marionete care au fost folosite pe parcursul lunii decembrie pentru a organiza activități cu copiii pentru conștientizarea riscurilor din mediul online. 1406  copii și 332 profesori au luat parte la aceste activități și s-au bucurat împreună.

 

Campania în Arad și București

Arad, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă

Activități educaționale de ludoterapie și dramaterapie au fost realizate la clasă și grupă, 78 de copii au fost încântați de povești și personaje participând cu interes maxim la activități, alături de 12 profesori. Copiii au cântat, au spus povești, au comunicat, au dansat într-un cadru relaxat.

Arad, Liceul Special Sfânta Maria

50 de elevi sprijiniți de 19 cadre didactice au vizionat clipurile, au discutat despre cele vizionate, fiecare elev devenind conștient de riscurile pe care le presupune internetul și de modurile în care se pot proteja. S-au jucat cu marionetele, interpretând jocuri de rol, improvizând situații limită și soluții pentru acestea. Marionetele au facilitat împrietenirea copiilor, i-au învățat să fie atenți la cei din jurul lor, să fie toleranți, prietenoși, au învățat să nu jignească, să nu fie răutăcioși, să se implice în cazul în care văd un alt copil agresat.

București, Grădinița Specială pentru Hipoacuzici

Cu ajutorul lui Sensi, 5 cadre didactice au captat atenția a 10 copii preșcolari cu deficiențe senzoriale și au adaptat pe înțelesul lor Aventurile Online ale lui Sensi. Au desenat un calculator și au împărțit ecranul în două, pe o jumătatea de ecran au desenat un nor care plânge și reprezintă partea rea a internetului (viruși, site-uri periculoase, strică vederea, dă dependență) și pe cealaltă jumătate au desenat un soare vesel care reprezintă partea bună a internetului (informații, jocuri online, comunicare online). Cu ajutorul lui Sensi și a marionetelor, copiii au înțeles părțile bune și părțile rele ale internetului.

București, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere

15 copii cu surdocecitate, 80 de copii cu deficiențe senzoriale multiple și 18 profesori s-au implicat într-o serie de activități organizate cu ocazia acestei campanii: ateliere de ludoterapie și dramaterapie, teatru de păpuși și atelier de povești, fiindu-le prezentate, pe înțelesul lor, situații riscante din mediul online i din viața de zi cu zi, precum și modalități prin care se pot proteja, toate acestea alături de Sensi.

București, Școala Profesională Specială pentru Copii cu Deficiențe de Auz Sfânta Maria

Au avut loc activități de formare pe teme legate de siguranța online la care au participat 25 de copii cu deficiențe senzoriale multiple și 4 cadre didactice, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare asupra pericolelor din mediul online, un avertisment cu privire la ce ar trebui să știe copiii când se aventurează pe internet, cum și în ce fel trebuie să reacționeze în anumite circumstanțe și unde și cui ar trebui să ceară ajutor în momentele când situațiile îi depășesc.

București, Liceul Tehnologic Special ”Regina Elisabeta”

Un total de 25 de copii cu deficiențe senzoriale multiple, din care 5 cu surdocecitate, împreună cu 4 profesori, au luat parte la ateliere unde, cu ajutorul lui Sensi și al marionetelor, au fost încurajați să ia numite decizii, să își gestioneze emoțiile, să își depășească fricile și să aprofundeze valori precum empatia, curajul, iubirea, colaborarea și creativitatea.

București, Liceul Tehnologic Special nr. 3

88 de copii cu deficiențe senzoriale alături de 8 profesori au luat parte la activități de ludoterapie și dramaterapie cu ajutorul marionetelor care au prins viață în mâinile copiilor dornici să exprime ce știu și ce au învățat despre siguranța online. Prin jocuri de rol, scenete și teatru de păpuși, ei și-au folosit creativitatea pentru a prezenta cât mai original modul în care au înțeles că siguranța online este esențială în secolul școlii online.

Campania în Buzău, Cluj Napoca, Craiova, Fălticeni și Focșani

Buzău, Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive

Un total de 17 clase – 81 de elevi și 33 de profesori – au vizionat cele șase episoade cu Sensi, au dezbătut temele prezentate, au realizat piese de teatru, scenete și jocuri de rol cu ajutorul marionetelor, totul pentru a crește gradul de conștientizare asupra pericolelor din mediul online.

Cluj Napoca, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere

După vizionarea fiecărui episod, cei 44 de copii și 16 profesori au discutat despre modul corect în care pot proceda în situații periculoase din mediul online, punând în scenă mici scenete în care au aplicat cele învățate, realizând un poster Așa da, așa nu!

Cluj Napoca, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz

În urma vizionării episoadelor Sensi, 3 cadre didactice și 9 elevi ai claselor cu DSM (Deficiențe Senzoriale Multiple) din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj Napoca, au realizat video-uri cu ajutorul marionetelor primite. Cu ajutorul acestor marionete, s-au realizat 7 video-uri educative, care vin în ajutorul înțelegerii unor situații de viață, cu care se poate întâlni oricine, indiferent dacă are sau nu o deficiență.

Craiova, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Sf Vasile

Elevii au învățat în cadrul activităților de dramaterapie și teatru cu marionete, care sunt riscurile la care se expun în mediul online și cum se pot proteja de aceste riscuri. Cu ajutorul profesorilor și prin intermediul lui Sensi, au experimentat situații de risc crescut în mediul online și au învățat cum să reacționeze și să respingă pericolele din mediul online. Proiectul a fost ulterior replicat la nivelul întregii unități, au fost vizionate piesele de teatru realizate și prin intermediul marionetelor, fiecare și-a pus în scena din clasă, propria poveste. Cei 146 de elevii și 15 profesori au fost foarte încântați de această modalitate de învățare și vor continua Campania și în semestrul al doilea.

Fălticeni, Grădinița Specială

Celor 85 de copii le-a fost prezentat proiectul cu ajutorul a 23 de cadre didactice, filmelor ”Aventurile online ale lui Sensi” au fost promovate și s-au derulat activități în online folosirea marionetelor ca element surpriză în prezentarea unor situații de învățare  a comportamentelor adecvate situațiilor de viață specifice vârstei și nivelului de înțelegere al preșcolarilor cu dizabilități din grădiniță.

Focșani, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna

57 de elevi, sprijiniți de 6 profesori, s-au implicat în diferite activități de informare și conștientizare asupra pericolelor din online: au realizat materiale informative la atelierul vocațional, au vizionat și au discutat pe marginea episoadelor Sensi și, în parteneriat cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, Biroul Siguranță Școlară Vrancea, au aflat cum se pot proteja de aceste riscuri.

Campania în Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Frumos și Timișoara

Galați, Școala Profesională Specială Paul Popescu Neveanu, structură a Școlii Gimnaziale Speciale Emil Gârleanu

Mă protejez, învăț de la Sensi să folosesc internetul în siguranță s-a intitulat activitatea la care au participat 75 de elevi și 13 profesori care, pornind de la episoadele Sensi și folosind marionetele, au realizat scurte scenete, jocuri de rol, piese de teatru de păpuși, activități de informare și conștientizare, pentru a ilustra pericolele la care sunt expuși copiii și tinerii cu dizabilități în mediul online și soluționările posibile pentru cazurile particulare, comportamentul și atitudinea corectă indicată pentru garantarea siguranței online.

Iași, Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu

S-au realizat mai multe tipuri de activități, adaptate vârstei şi specificului deficienței copiilor de vârstă preșcolară, școlară mică și mijlocie  de la nivelul Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași.  Atenția copiilor a fost captată prin prezentarea unor filme educative, imagini sugestive, prezentări PPT. Fiecare film a fost urmat de o dezbatere, evidențiindu-se riscurile la care copilul poate fi expus în mediul online, emoțiile provocate, greșelile victimelor, ce poate face copilul - victima, ce putem face noi- observatorii. În următoarea parte a activității, copiii au realizat colaje sau afișe. 80 de elevi și 38 de profesori au participat la activitățile campaniei.

Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cristal

24 de copii cu deficiențe senzoriale multiple împreună cu 7 cadre didactice au avut ocazia să ia parte la activități prin care se prezentau comportamente dezirabile și indezirabile, pornind de la episoadele Sensi și utilizând seturile de marionete. Aceste comportamente au fost puse în scenă cu ajutor marionetelor, iar copiii au conștientizat cum anume este bine să se comporte și cum nu este de dorit să se comporte.

Sibiu, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă

Ateliere de terapie prin artă, teatru de păpuși, ateliere de exprimare prin mesaje și culoare, vizionarea clipurilor Sensi și organizarea unei expoziții foto intitulată Și eu sunt Sensi! sunt activitățile la care au participat 114 elevi și 34 de cadre didactice la Sibiu, pentru a crește gradul de conștientizare a riscurilor din mediul online, afirmând, cunoscând și stimulând potențialul artistic al copiilor.

Târgu Frumos, Liceul Special Moldova pentru Deficienți de Vedere

Un număr de 42 de copii și 4 profesori au luat parte la activități ce aveau ca scop recunoașterea, în mod independent, a pericolelor care pot apărea în mediul online (cyberbullying, abuz emoțional, trafic de persoane, furtul datelor bancare, încălcarea dreptului la libertate, încălcarea dreptului la intimitate și viață privată) sau inițierea de comportamente sănătoase, adecvate, care au în prim plan siguranța online.

Timișoara, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan

35 de copii cu deficiențe senzoriale multiple și 8 profesori au participat la campania Sensi, au vizionat clipurile educative, au discutat pe baza celor vizionate, s-au implicat cu ajutorul marionetelor în jocuri de rol, dramatizări și jocuri didactice.

Timișoara, Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu

50 de elevi cu deficiențe senzoriale și asociate au beneficiat de o campanie organizată exemplar de o echipă de 32 de cadre didactice. Fiecare episod al seriei a avut parte de o activitate dedicată, temele fiind aprofundate prin întâlniri, dezbateri, scenete folosind marionetele. La final, un chestionar a fost aplicat pentru a solicita feed-back elevilor în legătură cu activitățile implementate.

Timișoara, Liceul Teoretic Special Iris

Un număr de 193 de elevi, dintre care 189  cu dizabilitate senzorială și 4  elevi cu dizabilitate senzorială multiplă au luat parte la campanie, principalele activități organizate fiind: participarea elevilor la prezentarea episoadelor ”Aventurile online ale lui Sensi”; Joc de rol și drama-terapie; Realizare de afiș tematic; Webinar cu părinții susținut de prof. psiholog Ligia Nedelcu în cadrul căruia a fost abordată tema siguranței elevilor noștri în mediul online și au fost transmise linkurile unde părinții pot găsi episoadele ”Aventurile online ale lui Sensi”, pentru a le viziona alături de copiii lor și în mediul familial.

Această activitate face parte din proiectul Sensi – siguranță online pentru copiii cu deficiențe senzoriale, proiect finanțat de Fundația Orange prin Programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, ediția 2020. Proiectul s-a încheiat cu succes în 31 decembrie 2021.