În perioada 18 martie - 19 aprilie 2024, am organizat online a IV-a ediție a Cursului de inițiere în domeniul surdocecității.
Cursul a avut atât o componentă sincron, cu întâlniri săptămânale pe platforma Zoom, cât și una asincron, pe platforma de e-learning a organizației, http://www.cursuri.surdocecitate.ro.
Timp de cinci săptămâni, cei 25 de cursanți - profesori, studenți, terapeuți, asistenți sociali - au aflat despre contextul istoric al surdocecității, principalele cauze, felul în care aceste persoane comunică, principii importante privind orientarea și mobilitatea, dezvoltarea personală și socială, metodele de intervenție și specificul surdocecității la copii și adulți.
În fiecare seară de luni, timp de două ore, echipa de traineri a abordat aceste teme cu multă dedicare, oferind participanților numeroase exemple concrete din experiența lor practică, instrumente de lucru, răspunsuri la întrebări, dar și încurajări privind posibile obstacole pe care le-ar putea întâmpina în activitatea lor.
Și la această ediție a cursului de inițiere în surdocecitate, am oferit oportunitatea de a accesa cursul gratuit, sub forma unei burse "Vasile Adamescu", unui număr de șase cursanți, printre care s-au numărat și trei tineri cu surdocecitate.
Am avut multe conștientizări în cadrul cursului. Mi-au plăcut foarte multe studiile de caz, dar și felul blând și cald în care au prezentat trainerii. Parcă am trăit odată cu ele experiențele și poveștile spuse. Mi-am dat seama, ascultându-le, câte suflete de copii au ajutat și câte suflete de părinți au alinat- O.E.
Am încheiat această nouă ediție cu multă încredere că împreună putem fi un sprijin real pentru persoanele cu surdocecitate și familiile lor. În total, în cele patru ediții ale cursului de inițiere organizate online începând din anul 2021, am avut 110 participanți curioși și dedicați, care se alătură celor peste 300 de specialiști în surdocecitate pe care i-am pregătit în cei 23 de ani de activitate a organizației.
Dorim să mulțumim în mod special celor trei traineri, profesioniste desăvârșite și prietene dragi ale fundației: psihopedagog Eva Oprea, psiholog Gabriela Jianu, asistent universitar doctor Ioana Tufar.
În perioada următoare, pregătim un curs mai complex, de specializare în surdocecitate, avizat de Ministerul Educației și adresat tuturor persoanelor care doresc să-și aprofundeze cunoștințele în acest domeniu nișă.
Mulțumesc pentru faptul că ați împărtășit cu noi o mica parte din experiența voastră. Mulțumim pentru timp și disponibilitatea de a ne pune la dispoziție materiale și resurse utile. Pentru mine, care mă aflu la început de drum în munca cu copiii SC/ DSM, a contat mult că am cunoscut profesioniști autentici și implicați. Aș recomanda cursul atât celor care lucrează cu copii și se află la început de drum, dar și părinților care au copii cu SC/DSM, pentru a înțelege nevoile lor și mai ales cum îi pot ajuta.- C.C.
M-am bucurat să particip la cursul de inițiere în surdocecitate în calitate de bursier. M-am regăsit în multe dintre studiile de caz prezentate. Exemplele practice aduse în discuție au făcut ca sesiunile de curs să fie ușor de urmărit, foarte interesante și concrete.- B.S.