• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Și eu POT! Și eu AM CURAJ! Și eu MĂ IMPLIC!

Cu aceste mesaje, cu multe zâmbete și idei pentru viitor, am încheiat Conferința Națională Vocea persoanelor cu surdocecitate din România, care a avut loc în 15-16 martie 2024, în București.

Ne este imposibil să redăm în întregime atmosfera plină de căldură, empatie și bucurie a acestor zile, dar vom încerca să surprindem măcar o parte din cele discutate împreună, așa că vă invităm să citiți rândurile de mai jos.

Ziua 1 – privind înapoi

În deschiderea primei zile a conferinței, ne-am bucurat de prezența unor invitați deosebiți: domnul Romi Mihăescu, Președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, doamna Dolores Maria Neagoe, reprezentantă a Ambasadei Norvegiei în România, doamnele Andreea Drăgan și Iulia Vizi, ambele reprezentante ale Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile și ale programului Active Citizens Fund România.

Cei 68 de participanți, dintre care 31 de persoane cu surdocecitate, 15 părinți și însoțitori și 12 interpreți în limba semnelor române, au redescoperit principalele elemente ale proiectului Vocea persoanelor cu surdocecitate din România, proiect desfășurat pe parcursul a doi ani (aprilie 2022 – martie 2024).

Astfel, s-a discutat despre grupul celor 45 de persoane cu surdocecitate implicate în activitățile proiectului în cei 2 ani, activități prin care aceștia au ajuns să își cunoască mai bine și să lupte pentru propriile drepturi, să aibă o voce. S-a vorbit despre Cursul de inițiere în surdocecitate pentru cei 17 interpreți în limba semnelor române, abordând teme privind comunicarea la persoanele cu surdocecitate, și despre promovarea bastonului alb-roșu ca element distinctiv ce atrage atenția asupra faptului că utilizatorul este o persoană cu surdocecitate.

De asemenea, ne-am amintit de cele două campanii de conștientizare asupra specificului surdocecității, în care au fost implicați peste 1.000 de copii și tineri cu surdocecitate și dizabilități senzoriale din 22 de școli partenere, alături de peste 400 de profesori și părinți.

În a doua parte a zilei, am vizitat cu toții Palatul Parlamentului și îi mulțumim din suflet ghidului nostru, doamna Irina Pandelas, Expert la Centrul pentru Organizare şi Promovare Evenimente din cadrul Senatului României.

Ziua 2 – privind înainte

În cea de-a doua zi a conferinței, cele trei grupuri prezente: grupul tinerilor cu surdocecitate, grupul părinților și grupul interpreților, au discutat mai în profunzime ce este de făcut de acum înainte astfel încât comunitatea persoanelor cu surdocecitate să crească, să se dezvolte, să găsească soluții la provocările și dificultățile cu care se confruntă.

De asemenea, participanții au avut oportunitatea de a afla mai multe despre cel care a fost profesorul Vasile Adamescu (1944-2018), o persoană cu surdocecitate care a promovat în mod consecvent drepturile persoanelor cu surdocecitate din România.

Le mulțumim din suflet invitaților facilitatori care au ghidat grupurile în identificarea provocărilor și soluțiilor: Ramona Antonie, psiholog psihoterapeut, treapta de specializare specialist, autonom cuplu, familie, copil; Asist. Univ. Dr. Ioana Tufar, interpret în limba semnelor române și formator național în domeniul surdocecității; Steluța Tudose și profesor Viorel Micu, membri în consiliul Director al Fundației Sense Internațional România. De asemenea, le mulțumim tuturor interpreților care au facilitat comunicarea între participanți, cu mulțumiri deosebite doamnelor Monica Cătuțoiu, Lena Dermengiu și Elena Demeter.

Ne-a bucurat ca la finalul conferinței să îl avem din nou alături de noi pe domnul Romi Mihăescu, Președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care a venit cu un set concret de propuneri pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă comunitatea persoanelor cu surdocecitate din România.

Conferința s-a încheiat cu o seară festivă unde, savurând un tort delicios, am cântat cu toții La Mulți Ani noii asociații a persoanelor cu surdocecitate din România, asociație născută în acest proiect. Evenimentul a marcat astfel finalul proiectului „Vocea persoanelor cu surdocecitate din România”, dar începutul unui nou capitol.

Le mulțumim tuturor celor prezenți pentru implicare, căldură, dorința de schimbare și perseverență!

„Vocea persoanelor cu surdocecitate din România” este un proiect derulat de Fundația Sense Internațional România în parteneriat cu Sense International, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă