• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Ramona își donează ziua de naștere copiilor cu surdocecitate

Colega noastră Ramona Antonie împlinește anul acesta 14 ani de când lucrează la Sense Internațional România cu și pentru persoanele cu surdocecitate. Și pentru a marca acest moment special, ea a pornit o campanie de strângere de fonduri donându-și ziua de naștere prin platforma Galantom. Și-a propus să strângă suma de 4.100 de lei pentru un proiect drag adresat tinerilor cu surdocecitate, proiect în care copiii și tinerii participanți sunt încurajați să iasă din tiparele obișnuite și să încerce lucruri noi, diferite de ceea ce fac acasă sau la școală.

Fiecare din cei 14 ani înseamnă pentru Ramona un motiv de bucurie și de satisfacție profesională și personală, redăm mai jos primele 5 motive, așa cum le-a împărtășit ea pe Facebook:

Anul acesta am decis să îmi donez ziua de naștere copiilor și tinerilor cu surdocecitate din proiectele Sense International Romania.
De aceea, începând de astăzi voi scrie, pentru fiecare an petrecut în organizație, câte un motiv care m-a ținut aici, aproape de ei.

MOTIV 1

#motiv1 În 2006, într-o după amiază minunată, în Cluj Napoca, am avut ocazia să îl întâlnesc pe dnul Vasile Adamescu alături de interpretul lui, Viorel Micu, pe Camelia Paian, un om tare implicat în viața persoanelor cu surdocecitate, precum și alte persoane la fel, cu scopul de a ne bucura că, în sfârșit, surdocecitatea a fost recunoscută oficial de legea 448/2006.
Și viața mea s-a schimbat!

MOTIV 2

#motiv2 din cei 14 ani alături de Sense International Romania şi copiii cu surdocecitate.

Intervenţia timpurie, proiectul lipit bine de sufletul meu, a început în anul 2007 şi apoi timp de 10 ani s-a extins în 4 centre din ţară. Imaginea ataşată acestei postări este de la Iaşi, atunci când a fost lansat oficial Centrul de Sprijin în Intervenţie timpurie din cadrul Liceul Pavelcu.

Ce are atât de special acest proiect? A oferit şansa depistării timpurii la naştere, prin testarea auzului şi vederii în secţiile de neonatologie din spitalele partenere, şi apoi intervenţia timpurie specializată şi adaptată bebeluşului sau copilului mic de până în trei ani cu risc de deficienţă de auz şi/sau văz în şcolile unde există aceste centre specializate. Mai multe informaţii găsiţi pe https://surdocecitate.ro/ro/ce-facem/interventie-timpurie/

MOTIV 3

#motiv3 din cei 14 ani alături de Sense International Romania şi copiii cu surdocecitate.

Unul din cele importante lucruri pe care le înveţi într-o organizaţie nonguvernamentală este faptul că sursele de venit pentru dezvoltarea proiectelor nu există pur şi simplu, ci vin din proiecte de finanţare scrise de angajaţii din organizaţie, proiecte care pot avea succes sau nu, proiecte de strângere de fonduri de genul campaniilor formularul 2% sau 20%, ori strangere fonduri prin proiecte Swimathon (înot) ori diferite concursuri de alergat, ori alte idei frumoase menite să aducă susţinere financiară.

Să fii prezent şi să sprijini beneficiarii din proiecte este o provocare continuă. Un astfel de proiect de strângere de fonduri este şi campania Donează-ţi ziua de naştere, aşa cum fac şi eu în această perioadă.

Ziua mea este în 11 martie şi mi-am propus ca până în această dată să strâng suma de 4100lei, corespondent al vârstei de 41 ani. Motivul pentru care postez în fiecare zi este o introducere în ceea ce facem şi mai ales pentru cine facem aceste proiecte, pentru că astfel îmi doresc ca prietenii sau cunoscuţii mei să aleagă, ca în loc să îmi cumpere o floare (ador florile), să mă felicite susţinând financiar proiectul pentru care strâng bani.

MOTIV 4

#motiv4 din cei 14 ani alături de copiii şi tinerii cu surdocecitate.

Dacă la descrierea #motivului1 vorbeam despre recunoaşterea surdocecităţii în lege, în 2008 un grup de profesori dedicaţi şi entuziaşti, specializaţi în surdocecitate şi implicaţi alături de Sense International Romania într-un parteneriat cu Ministerul Educaţiei, au dezvoltat un curriculum pentru surdocecitate, curriculum care stă la baza programelor şcolare dedicate copiilor cu surdocecitate. https://surdocecitate.ro/ro/ce-facem/educatie/

Şi începând de anul acesta până la sfîrşitul anului 2021, acest curriculum va fi transpus într-un soft educaţional care să fie de ajutor profesorilor, dar şi părinţilor acestor copii. Fiţi pe recepţie veţi mai auzi despre #eSense.

De ce sunt aici? Pentru că există o coerenţă şi o structură în programele dezvoltate.

MOTIV 5

#motiv5 din cei 14 ani alături de copiii şi tinerii cu surdocecitate.

Persoanele, copiii și tinerii, cu surdocecitate sunt prezentate într-o perspectivă pozitivă, cu evidențierea resurselor personale și a abilităților achiziționate pe parcursul proiectelor derulate cu școlile partenere.
Puteți vedea imagini din proiecte accesând pagina de Facebook a organizației Sense International Romania.

Cadoul perfect de ziua mea e pentru ei, astfel că urmează linkul din postare, identifică butonul verde 💝Vreau să fac o donație💝 și fă-le un cadou lor, copiilor și tinerilor cu surdocecitate.

Mulțumim, Ramona, pentru gestul tău minunat!