• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Orientare și mobilitate pe schiuri

Pe parcursul a trei zile, un grup de tineri cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, însoțiți de profesorii lor şi de echipa Sense Internațional România, au participat la excursia anuală de orientare și mobilitate ce s-a ținut la Predeal.

Participanții au petrecut momente minunate împreună, cunoscându-se mai bine prin jocuri și exerciții de grup, învățând unii de la alții, întărindu-și încrederea de sine dar și în ceilalți. Au lucrat individual și în echipe, au creat mărțișoare, felicitări și măști de carnaval, s-au bucurat de o tombolă și de timpul petrecut împreună.

Noutatea activității din acest an a fost faptul că tinerii, pentru prima dată în viața lor, au experimentat schiatul. Cu sprijinul a patru instructori de schi voluntari entuziaști, au avut prima lor experiență pe o pârtie de schi: au învățat să alunece, să frâneze și să coboare pe un mic deal.

Experiența mea la schi a fost una plăcută și distractivă. Mă bucur că am încercat lucruri noi, pe care nu credeam că o să le fac prea curând, afirmă I.D., un tânăr de 19 ani inclus în programul vocațional al Fundației Sense Internațional România.

Să lucrez cu acești tineri speciali din Arad, București, Focșani și Timișoara a fost o experiență inedită pentru mine. Am fost plăcut surprins de cât de repede au prins unele tehnici de schi, de curajul lor și de capacitatea lor de învățare. Mă bucur că am avut ocazia să lucrăm împreună – ne spune unul dintre instructorii de schi.

Această excursie face parte din eforturile Sense Internațional România de a lucra cu grupuri de tineri cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple în ceea ce privește abilitățile de viață independente, munca în echipă și aptitudinile de lider, oferindu-le instrumentele necesare pentru a deveni o voce în promovarea drepturilor persoanelor cu surdocecitate.