Sense Internaţional România

Zoom in Regular Zoom out

SURDOCECITATEA

La auzirea cuvântului surdocecitate, mulți cred că vorbim despre oameni care nu văd și nu aud deloc.  Într-adevăr, există și astfel de cazuri, însă ele sunt rare.

Cele mai multe persoane cu surdocecitate prezintă o combinație de deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare.

Surdocecitatea este o deficiență multisenzorială gravă, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe.

Surdocecitatea generează dificultăţi majore în sfera comunicării, a accesului la informaţie, în orientare şi mobilitate.

 

 

Video

Află detalii despre surdocecitate

Surdocecitatea ca deficiență senzorială multiplă.

 

 

Surdocecitatea poate să fie congenitală sau dobândită, problematica fiind la fel de complexă atât într-un caz, cât şi în celalalt. În cazul surdocecităţii congenitale, problemele de vedere pot fi evidente încă de la naştere, în timp ce cele auditive pot fi observate la copil puţin mai tarziu.

Află detalii

Studii efectuate în lume au evidenţiat existenţa a peste 70 de factori organici (boli, sindroame etc.), la care se adaugă factorii externi (accidente, traumatisme) care cauzează surdocecitate.

Află detalii

Există o mare varietate de metode de comunicare în cazul persoanelor cu surdocecitate, diferite în funcţie de tipul de surdocecitate: congenitală sau dobândită.

Află detalii

Multe persoane cu surdocecitate, îndeosebi cele cu surdocecitate congenitală, sunt incapabile să stăpânească o metodă formală de comunicare verbală și recurg la elemente ce țin de non-verbal pentru a transmite informații

Află detalii