• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Ambasadorul Marii Britanii vizitează copiii și tinerii cu surdocecitate din Iași

Vineri, 8 noiembrie, Excelența Sa, domnul Martin Harris OBE, Ambasadorul Marii Britanii în România, a vizitat Liceul Tehnologic Vasile Pavelcu din Iași, unica instituție de învățământ din România pregătită să ofere servicii specializate copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple de toate vârstele: nou-născuți, copii, adolescenți și tineri.

La eveniment au participat și doamna Cristiana Salomie, Director al Fundației Sense Internațional (România) și doamna Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange. Gazdele evenimentului au fost dl. Cristian Adomniței, Președintele Consiliului Județean Iași,  doamna Camelia Gavrilă, Inspector Școlar General și doamna Gabriela Raus, Inspector școlar pentru învățământ special și special integrat din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, alături de doamna Coca Vasiliu, Director și domnul Ady Cristian Mihailov, Director adjunct al Liceului Tehnologic Special Vasile Pavelcu.

Sense Internațional (România) a pornit pe un nou drum, cel al dezvoltării de servicii vocaționale pentru copiii și tinerii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple. Această inițiativă completează programele deja existente in România: intervenția timpurie pentru nou-născuții cu deficiențe senzoriale și educarea copiilor cu surdocecitate în școli. La solicitarea părinților și a profesorilor, îngrijorați de soarta copiilor lor ajunși în pragul vieții de adult, SI(R) a conceput proiectul pilot UN SENS DAT VIEȚII.

Gândit ca un model de buna practică ce poate fi pe viitor replicat și în alte școli, SI(R) a dezvoltat cu ajutorul unei finanțări de la Fundația Orange, trei centre vocaționale, ateliere-pilot unde tinerii pot învața tainele unele meserii într-un mediu sigur, fiind sprijiniți de profesori instruiți de SI(R) în domeniul surdocecității. Cele trei centre lansate in 2013 functionează în cadrul a trei școli de specialitate – Mini-tipografia in cadrul Școlii Gimnaziale pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” din București, sera Micul Horticultor în cadrul Școlii Profesionale Speciale „Paul Popescu Neveanu” Galați și Laboratorul pentru modelarea marțipanului în cadrul Liceului Tehnologic Special Vasile Pavelcu din Iași.

Laboratorul pentru modelarea marțipanului, dezvoltat în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Consiliul Județean Iași, îi va ajuta pe tinerii cu surdocecitate din școală să învețe tehnicile speciale de modelare a marțipanului și de decorare a prăjiturilor și torturilor. Este o meserie pe cât de plăcută pe atât de căutată, tinerii având șanse crescute de a-și găsi un loc de muncă.

Cu sprijinul Fundaței Sense Internațional (România), în cadrul Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, nou-născuții cu deficiențe senzoriale beneficiază de servicii specializate în cadrul Centrului de Sprijin în Intervenție Timpurie, elevii sunt educați în cadrul claselor pentru copii cu surdocecitate/DSM, în timp ce tinerii dobândesc aptitudini vocaționale în cadrul Laboratorului pentru modelarea marțipanului. Atât cele două centre cât și clasele DSM au fost echipate de către SI(R), iar 15 profesori din cadrul școlii au participat la cursurile SI(R) în domeniul surdocecității de-a lungul anilor.

Pentru detalii:

Cristiana Salomie, director Sense Internațional (România), tel. 021 413 90 40, email: csalomie@senseint.org.ro, www.surdocecitate.ro

Coca Vasiliu, Director, Liceul Tehnologic „Vasile Pavelcu” Iaşi, tel. 0232 211 532, e-mail: vpavelcu1@yahoo.com, www.vpavelcu.ro