• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Sera MICUL HORTICULTOR pentru copiii și tinerii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple

Fundaţia Sense Internaţional (România), în parteneriat cu Școala Profesională Specială „Paul Popescu Neveanu”, structură a Școlii Gimnaziale Speciale „Emil Gârleanu” Galați, a organizat miercuri, 9 octombrie, ora 10.30, lansarea oficială a Serei MICUL HORTICULTOR din cadrul şcolii, strada Regiment 11 Siret, nr. 7 bis, Galați.

A fost un eveniment plin de lumină, culoare și sunet, unde copiii și tinerii cu surdocecitate, alături de părinți, invitați și profesori, s-au bucurat împreună de această realizare deosebită.  Sera, amenajată prin proiectul UN SENS DAT VIEȚII, implementat de Fundația Sense Internațional (România) cu sprijinul financiar al Fundației Orange,  înseamnă pentru acești tineri „o șansă pentru un viitor mai bun, o oportunitate de a învăța o meserie”, după cum a menționat domnul Dumitru Bălașa, tăticul unuia dintre beneficiarii proiectului.

În cadrul serei, copiii și tinerii cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple – elevi ai Școlii Profesionale Speciale „Paul Popescu Neveanu”, structură a Școlii Gimnaziale Speciale „Emil Gârleanu” Galați – vor dobândi aptitudinile și cunoștințele necesare pentru a efectua diverse lucrări manuale în seră / câmp deschis cu sprijin sau independent, ca parte a programului de învățământ intitulat MICUL HORTICULTOR, astfel încât la absolvirea școlii vor avea șanse crescute de a-și găsi un loc de muncă și de a duce un trai independent.

La eveniment au fost prezenți beneficiarii proiectului, copii și tineri cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple, părinții acestora, precum și reprezentanți ai partenerilor din proiect: d-na Inspector General Adjunct Diamanta Bulai și d-na Inspector pentru Învățământ Special Ana Secrieru din partea Inspectoratul Școlar Județean Galați, d-na Laura Angheluță, Directorul Executiv al Direcției de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județului Galați, d-na Cristiana Salomie, Director al Fundației Sense Internațional (România), precum și reprezentanți ai gazdelor, d-na Director Felicia Mihai și d-nul Director Adjuct Petre Lupu din partea Școlii Profesionale Speciale „Paul Popescu Neveanu”, structură a Școlii Gimnaziale Speciale „Emil Gârleanu”.

Apelul doamnei Cristiana Salomie, director al Sense Internațional (România), a fost către „a colabora, a lucra împreună, astfel încât acest seră să fie funcțională, utilă atât tinerilor care învață o meserie, cât și comunității. Acest lucru poate fi realizat doar cu sprijinul autorităților locale, implicarea lor fiind esențială pentru succesul proiectului.”

Gazda evenimentului, Petre Lupu, Director Adjunct al Școlii Profesionale Speciale „Paul Popescu Neveanu”, structură a Școlii Gimnaziale Speciale „Emil Gârleanu”, a mulțumit la final tuturor celor prezenți, în special beneficiarilor și familiilor lor.

Această seră este parte a unui proiect mai larg, implementat în București, Galați și Iași cu ajutorul unei finanțări în valoare 50.000 de euro oferită de Fundația Orange. Profesori psihopedagogi, maiștri instructori și părinți din cadrul celor trei școli partenere în proiect: Școala pentru Deficienți de Auz nr. 2 “Sf. Maria” București, Școala Profesională Specială „Paul Popescu Neveanu”, structură a Școlii Gimnaziale Speciale „Emil Gârleanu” Galați și Grupul Şcolar „Vasile Pavelcu” Iaşi au participat la sfârșitul anului 2012 la un curs de comunicare  în domeniul surdocecității și deficiențelor senzoriale multiple. Autoritățile locale din cele trei orașe au fost implicate în proiect, prin semnarea unor parteneriate în acest sens. Dacă în Galați atelierul constă sera descrisă mai sus, în Iași a fost dezvoltat un laborator pentru modelarea marţipanului iar în București o mini-tipografie.

Pentru detalii:

Cristiana Salomie, director Sense Internațional (România), tel. 021 413 90 40, email: csalomie@senseint.org.ro, www.surdocecitate.ro

Petre Lupu, Director adjunct, Școala Profesională Specială „Paul Popescu Neveanu”, structură a Școlii Gimnaziale Speciale „Emil Gârleanu” Galați, tel. 0236 433 777, e-mail:

Despre Fundația Orange – Fundaţia Orange se situează în centrul acţiunilor filantropice corporative și a politicii de responsabilitate socială ale Orange România. Proiectele filantropice reprezintă o modalitate de a demonstra și de a pune în practică valorile brandului Orange. Țintele principale vizate de către Fundația Orange sunt detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz în încercarea de a limita consecinţele dizabilităţilor respective, integrarea persoanelor cu deficienţe de văz, de vorbire şi de auz în comunitate facilitând accesul acestora la educaţie, la cultură şi la sănătate.

Despre Sense International (România) – SI(R) – este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, nealifilată politic, independentă  de instituţiile publice şi private, înfiinţată în anul 2001, cu sprijinul organizaţiei britanice Sense International. SI(R) a devenit o resursă cheie în domeniul surdocecității în România, având ca principii fundamentale dreptul copilului cu surdocecitate la educație și la intervenție timpurie – o șansă în plus în procesul de reabilitare. Viziunea Sense International (România) este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.