• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Lansare proiect

Fundația Sense Internațional (România) implementează proiectul intitulat Intervenția timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale multiple din România – o abordare unică și inovativă inițiată de societatea civilă, în perioada august 2013 – iulie 2016.

Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă, Fondul Tematic pentru Participarea Societății Civile, Schema de grant pentru ONG-uri – Componenta Social.

Proiectul abordează problematica deficienței multisenzoriale și a surdocecității neindentificate la naștere, ceea ce poate duce la un sprijin neadecvat și excluderea socială a copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple.

Prin urmare, ne propunem o serie de obiective specifice care să asigure îmbunătățirea calității vieții copiilor cu deficiențe senzoriale multiple.  SI(R) își propune să promoveze servicii de intervenție timpurie noi și inovative pentru nou-născuții cu deficiențe sezoriale vizuale și/sau auditive. De asemenea, un alt obiectiv este creșterea rolului societății civile în procesul formulării de politici prin colectarea și analizarea datelor referitoare la intervenția timpurie, pentru a produce un amplu raport de cercetare privind impactul intervenției timpurii asupra vieții copilului cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple. Al treilea obiectiv constă în sporirea credibilităţii şi vizibilităţii sectorului societăţii civile prin creșterea gradului de conștientizare a importanței intervenției timpurii la copilul cu surdocecitate/DSM la nivel național, pentru a deschide calea către includerea intervenției timpurii în sistemul național de sănătate/educație.

Grupul țintă principal al proiectului îl constituie copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, cu implicarea activă a familiilor lor. Proiectul se desfășoară în patru mari orașe din România: București, Oradea, Timișoara și Iași și va facilita testarea la naștere a nou-născuților pentru a identifica eventualele probleme de văz și de auz și va asigura copiilor cu deficiențe senzoriale șansa de a beneficia de servicii specializate de intervenție timpurie.

Copiii cu surdocecitate sunt un grup vulnerabil și marginalizat din cauza dizabilității lor. Identificarea lor și intervenția cât mai timpurie este crucială, promovând includerea lor în societate prin furnizarea de servicii care răspund nevoilor acestora.

Valoarea totală a proiectului este de 306.750 CHF, din care 214.725 CHF reprezintă co-finanțarea din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.

Pentru detalii:

Cristiana Salomie, director Sense Internațional (România), tel. 021 413 90 40, E-mail: csalomie@senseint.org.ro, www.surdocecitate.ro

 

Despre Sense International (România) – SI(R) – este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, nealifilată politic, independentă  de instituţiile publice şi private, înfiinţată în anul 2001, cu sprijinul organizaţiei britanice Sense International. SI(R) a devenit o resursă cheie în domeniul surdocecității în România, având ca principii fundamentale dreptul copilului cu surdocecitate la educație și la intervenție timpurie – o șansă în plus în procesul de reabilitare. Viziunea Sense International (România) este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.