Curs de inițiere în surdocecitate pentru interpreți în limba semnelor române
Fundația Sense Internațional România implementează proiectul Vocea persoanelor cu surdocecitate din România, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Printre altele, în cadrul acestui proiect ne-am propus crearea și organizarea unui curs despre surdocecitate adresat interpreților în limba semnelor române.
De ce un curs despre surdocecitate pentru interpreţi în limba semnelor române?
Legea nr. 48/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare stabileşte:
«Autorităţile şi instituţiile centrale şi locale, publice sau private asigură, pentru relaţiile directe cu persoanele cu handicap auditiv ori cu surdocecitate, interpreţi autorizaţi ai limbajului mimico-gestual sau ai limbajului specific al persoanei cu surdocecitate. (art. 69, alin. 1)»
«Limbajul mimico-gestual şi limbajul specific al persoanei cu surdocecitate sunt recunoscute oficial ca mijloace de comunicare specifice persoanelor cu handicap auditiv sau cu surdocecitate. (art. 69, alin. 3)»
Prin urmare, acest curs vine în întâmpinarea nevoii de formare şi informare a interpreţilor în limba semnelor române cu privire la specificul surdocecităţii ca dizabilitate distinctă, la mijloacele şi metodele de comunicare în limbajul specific persoanei cu surdocecitate precum şi la adaptările necesare în procesul de interpretare.
De ce să particip la acest curs?
După absolvirea acestui curs, interpreţii în limba semnelor române vor cunoaşte elementele fundamentale legate de:
- Ce înseamnă surdocecitatea, care sunt principalele tipuri şi cauze.
- Care sunt metodele de comunicare specifice persoanelor cu surdocecitate.
- Adaptările specifice în procesul de interpretare pentru persoane cu surdocecitate.
- Noţiuni fundamentale privind orientarea şi mobilitatea în contextul surdocecităţii.
- Legislaţia din România privind persoanele cu surdocecitate.
- Experienţa altor ţări privind interpretul pentru persoane cu surdocecitate.
Cui se adresează cursul?
Cursul se adresează interpreţilor în limba semnelor române care doresc să dobândească aptitudini şi cunoştinţe în domeniul surdocecităţii. Participanţii vor fi buni cunoscători ai limbii semnelor române, cu sau fără autorizație de interpret în limbaj mimico-gestual sau limbaj specific al persoanei cu surdocecitate.
Când şi unde are loc cursul?
Cursul totalizează un număr de 32 de ore de predare teoretică şi practică, precum şi 12 ore de studiu individual. Cursul va avea loc în perioada 4 septembrie – 16 octombrie 2023 şi va avea o componentă online şi o componentă faţă în faţă, după cum urmează:
- 4 septembrie 2023, 18.00 – 20.00 – Sesiunea I (online)
- 11 septembrie 2023, 18.00 – 20.00 – Sesiunea II (online)
- 14 - 17 septembrie 2023 – Sesiunea III (faţă în faţă)
- 25 septembrie 2023, 18.00 – 20.00 – Sesiunea IV (online)
- 2 octombrie 2023, 18.00 – 20.00 – Sesiunea V (online)
- 9 octombrie 2023, 18.00 – 20.00 – Evaluare I
- 16 octombrie 2023, 18.00 – 20.00 – Evaluare II
Cursul online se va desfăşura pe platforma de e-learning a organizaţiei www.cursuri.surdocecitate.ro şi utilizând platforma Zoom.
Cursul faţă în faţă va avea loc în Predeal, iar costurile de transport, cazare şi masă vor fi acoperite în întregime de Fundaţia Sense Internaţional România.
Procedura de înscriere
Persoanele interesate să participe la Cursul de iniţiere în domeniul surdocecităţii pentru interpreţi în limba semnelor române sunt rugate să completeze formularul de înregistrare de mai sus. Menționăm că participarea la acest curs este gratuită iar costurile de transport, cazare şi masă vor fi acoperite în întregime de Fundaţia Sense Internaţional România.
Perioada de înscrieri: 17 - 31 iulie 2023
Pentru că numărul de participanţi este limitat la 20, înscrierea participanţilor se va face urmând principiul primul venit - primul servit. Pentru absolvirea cu succes a cursului, participarea la toate sesiunile de formare este obligatorie.
Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Cristina Botezatu, Manager Dezvoltare în cadrul Fundației Sense Internațional România, la adresa de e-mail cursuri@surdocecitate.ro
Despre organizator
Sense Internațional România este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din țara noastră. Este singura organizaţie din ţara noastră care militează activ pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate.
Prin programe la nivel naţional ce promovează intervenţia timpurie la nou-născutul cu deficienţe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate şi oferirea de servicii vocaţionale tinerilor, Sense Internaţional România reuşeşte cu succes să aducă o schimbare în bine în viaţa a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate.
În cei peste 22 de ani de activitate, Sense Internaţional România a organizat numeroase cursuri de instruire în domeniul surdocecităţii pentru peste 300 de cadre didactice ce lucrează în învăţământul special, conferinţe, seminarii, ateliere şi întâlniri cu specialiştii din domeniu.
Despre proiect
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă şi incluzivă
Vocea persoanelor cu surdocecitate din România este un proiect derulat de Fundaţia Sense Internaţional România în parteneriat cu Sense International, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda,
Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Granturilor SEE şi Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informaţii accesaţi www.eeagrants.org