• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Surdocecitatea este atunci când...

Ce înseamnă surdocecitate? Care sunt provocările și dificultățile cu care se confruntă persoanele cu surdocecitate?

”Surdocecitatea este atunci când nu auzi deloc sau parțial; vezi puțin sau deloc”

a concluzionat Iulian, unul din tinerii participanți la primul atelier de lucru organizat în cadrul proiectului Vocea persoanelor cu surdocecitate din România. Atelierul a avut loc în perioada 3 – 6 noiembrie, la Predeal. Un grup de 19 tinere și tineri cu surdocecitate, împreună cu 3 părinți, 3 profesori însoțitori și echipa Sense Internațional România, au parcurs împreună primii pași în constituirea unui grup al persoanelor cu surdocecitate în România.

Cum putem face surdocecitatea mai bine cunoscută și mai bine înțeleasă de către ceilalți?

”Devenind un grup, participând la activități împreună și povestind celorlalți despre faptul că noi avem surdocecitate”

sunt doar câteva din ideile transmise de Delia, o tânără participantă cu surdocecitate.

De ce să devenim un grup al persoanelor cu surdocecitate?

Emina, o participantă cu surdocecitate a rezumat frumos discuțiile grupului pe această temă:

”Pentru că este important să fim uniți într-un țel, într-un plan sau proiect, să fim atenți unii la ceilalți, să avem încredere unii în ceilalți și în reușitele noastre. În grup împărtășim activități plăcute, ne cunoaștem calitățile, găsim soluții la problemele noastre, iar experiențele celor din grup ne ajută pe toți. Ajungem să cunoaștem motivele de apreciere dintre noi, să ne acceptăm calitățile și deficiențele, învățăm ce înseamnă curajul de a evolua, învățăm să trăim  momente vesele la întâlniri, învățăm să zâmbim și să fim fericiți pentru succesele noastre.”

Participanții s-au familiarizat cu bastonul alb-roșu, simbol al surdocecității așa cum a fost el ales de curând de către World Federation of the Deafblind, folosindu-l în timpul unei ieșiri în natură. Au pus în scenă piese de teatru despre accesibilitate, muncă, participare la viața politică, libertate și siguranță, pornind de la o formă accesibilă, ­easy-to-read (ușor de citit) a Convenției Organizației Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Finalmente, folosind culori, pensule și palme, au creat picturi minunate pornind de la cuvinte precum libertate, oportunități, egalitate, respect și acces egal, așa cum și-au le-au imaginat ei.

Acest atelier a fost primul dintr-o serie de patru astfel de activități prin care ne propunem să identificăm un grup de 40 de persoane cu surdocecitate care să aibă o voce, să își cunoască și să lupte pentru propriile drepturi.

”Vocea persoanelor cu surdocecitate din România” este un proiect derulat de Fundația Sense Internațional România în parteneriat cu Sense International, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org