• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Vocea persoanelor cu surdocecitate din România

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 27 iunie 2022

Fundația Sense Internațional România a lansat azi proiectul Vocea persoanelor cu surdocecitate din România. Ziua de 27 Iunie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Surdocecitate, sărbătorită la nivel global pentru a atrage atenția asupra drepturilor persoanelor cu surdocecitate.

Persoanele cu surdocecitate  din România reprezintă un grup extrem de vulnerabil, marginalizat, izolat, afectat de inegalități și excluziune socială. Combinația celor două deficiențe, de vedere și de auz, ridică bariere grave în calea accesării serviciilor, date fiind dificultățile majore în comunicare, orientare și mobilitate, în accesarea informației, dar și lipsa interpreților perfecționați în domeniu.

Conform estimărilor internaționale din 2018, prevalența surdocecității este de 0,2-2% din populație, adică între 40,000 – 400,000 persoane afectate în România.

Proiectul nostru, Vocea Persoanelor cu Surdocecitate din România, își propune să pună bazele și să crească capacitatea unui grup de persoane cu surdocecitate, astfel încât acestea să devină o voce capabilă să militeze pentru drepturile lor, prin întâlniri menite să-i mobilizeze și să le ofere instrumentele să se auto-reprezinte, în ideea transformării grupului, în timp, într-o asociație reprezentativă a persoanelor cu surdocecitate.

Pentru a asigura accesul acestora la serviciile de care au nevoie, proiectul va perfecționa un grup de interpreți în limbaj mimico-gestual în domeniul surdocecității, domeniu pe care acești interpreți îl cunosc foarte puțin. În paralel, proiectul va crește nivelul de conștientizare, prin campanii naționale dedicate unei mai bune cunoașteri și înțelegeri a surdocecității.

Sense Internațional România va sprijini persoanele cu surdocecitate din România să aibă o voce, să fie văzute și auzite și, prin acțiuni de advocacy, să dobândească capacitatea de a asigura incluziunea socială a întregului grup al persoanelor cu surdocecitate din România.

Proiect derulat de Fundația Sense Internațional România în parteneriat cu Sense International cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Despre Fundația Sense Internațional România

Sense Internațional România este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din țara noastră. SIR este singura organizație din România care militează activ pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate. Prin programe la nivel naţional ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educația copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale, SIR reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Domeniul nostru de interes ca organizație este reprezentat de patru direcții strategice majore: promovarea drepturilor persoanelor cu surdocecitate, sănătate, educație și incluziune socială. www.surdocecitate.ro

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.