Și în acest an, ne continuăm tradiția de a organiza în luna iunie activități speciale cu ocazia Sărbătorii Internaționale Helen Keller, sub motto-ul Când voi fi mare, voi fi...
17 școli partenere din Arad, București, Buzău, Craiova, Fălticeni, Focșani, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Frumos și Timișoara au trimis proiecte către noi cu activități variate pentru copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, ce vor fi organizate pe parcursul întregii luni iunie. Iată câteva din ideile lor:
Când voi fi mare, voi fi... un om puternic
Când voi fi mare, voi fi... independent
Când voi fi mare, voi fi... grădinar
Când voi fi mare, voi fi... bucătar
Când voi fi mare, voi fi... fericit
Când voi fi mare, voi fi... OM
Când voi fi mare, voi fi... prietenul naturii
Activitățile propuse sunt ore de hipoterapie pentru tinerii și copii din clase, ateliere creative de colaje cu și despre viața lui Helen Keller, excursii în parcuri de distracție, locuri din pădure amenajate special, vizită la Muzeul Simțurilor Sensis, vizite la firme de tipografie, desene, confecționare de felicitări, quilling, explorare și cunoaștere, orientare în spațiu, activități comune cu alte școli din invățământul de masă, ateliere senzoriale, ateliere de bucătărie, ateliere de plantat flori perene, ateliere de pictat cu lumină, confecționare și recondiționare de păpuși la teatrul de păpuși, modelaj, dans și zumba în salină, trasee senzoriale, jocuri sportive, atelier de exprimarea emoțiilor, atelier de copt pâine, popularizarea lor prin realizarea de panouri informative despre surdocecitate și Helen Keller în parcuri din orașele unde acești parteneri sunt.
Ce să mai! O explozie de culoare, emoție, bucurie, drag de oameni unici așa cum suntem toți.
Un mic preview dintr-un din activitățile ce au avut loc astăzi.
În ciuda faptului că la vârsta fragedă de 19 luni și-a pierdut total atât văzul cât și auzul, Helen Keller a reușit să devină prima persoană cu surdocecitate absolventă a unei institutuții superioare de învățământ, în anul 1904.
Cu ajutorul unei profesoare cu mult har – Anne Sullivan – a învăţat să citească în limbajul Braille în limbile engleză, franceză, greacă, germană şi latină. Helen Keller a scris numeroase cărți și articole, a luptat pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, a contribuit la deschiderea mai multor spitale şi centre de prevenire a orbirii din numeroase ţări ale lumi.