• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Curs de formare în domeniul surdocecității pentru Arad, Iași și Timișoara

În 3-6 septembrie 2014, Timișoara a fost gazda unui curs de formare în domeniul surdocecității organizat de Sense Internațional (România) în cadrul proiectului „Sens pentru viață”, proiect finanțat de Fundația Orange și co-finanțat de Fundația Medicor.

Acest curs s-a adresat cadrelor didactice implicate în proiectul vocațional ce are ca scop integrarea profesională a tinerilor cu surdocecitate.

Astfel, 16 profesori psihopedagogi și maiștri instructori din cadrul Liceului Special Sfânta Maria Arad, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad,  Liceului Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu Timișoara și Liceului Tehnologic Special Vasile Pavelcu Iași au fost instruiți în domeniul surdocecității și deficiențelor senzoriale multiple. Împreună cu cei doi formatori – psiholog Gabriela Jianu și lector universitar dr. Cristian Buică Belciu – aceștia au parcurs toate elementele de instruirea necesară pentru a lucra cu persoanele cu deficiență combinată de văz și de auz: ce este surdocecitatea, implicațiile acestei deficiențe asupra dezvoltării, evaluarea funcțională, cum comunică persoanele cu surdocecitate și care le sunt nevoile specifice pentru orientare și mobilitate.

Cursul s-a bucurat și de prezența autorităților naționale, prin persoana doamnei Liana Mitran, Inspector General pentru Învățământ Special și Special Integrat la Ministerul Educației Naționale, și a celor locale – doamna Diana Bumbăcilă, Inspector pentru învățământ special în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, precum și a conducerii școlilor implicate în proiect: dna Florentina Cirin, dna Olimpia Piroș, dna Mărioara Gudiu și dl Petru Lascău.

”Informațiile prezentate la curs au fost concise, foarte bine structurate și prezentate într-o manieră plăcută. Atmosfera de la curs a fost foarte plăcută, dar și dinamică și stimulativă pentru noi”, afirmă unul dintre participanții la curs.