Astăzi vă prezentăm activitatea De-a anotimpurile, așa cum ne-a fost ea transmisă de colegii de la Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu din Iași, prin intermediul doamnelor prof. Coca Marlena Vasiliu, prof. Daniela Anton, prof. Elena Macovei, prof. Mihaela Aionesă și prof. Loredana Prisecaru, cărora le mulțumim din suflet că au răspuns chemării noastre.
Într-o atmosferă relaxantă copiii pornesc într-o călătorie senzorială prin cele patru anotimpuri, descoperind magia sunetului ploii, trăind senzația plăcută a picăturilor de ploaie, a fulgilor de nea, explorând cu mâinile și picioarele iarba, pământul, apa, frunzele crude și uscate, castanele, conurile de brad, simțind, într-un joc cromatic, mirosul proaspăt și parfumat al florilor de primăvară, gustând struguri, mere, nuci, căpșuni și într-un final fericit de călătorie dansând.
MATERIALE NECESARE
Flori de primăvară-lalele, zambile, narcise, crenguțe cu flori, iarbă, melci, pământ, fructe-căpșuni.
CUM FACEM
Pe un fond muzical relaxant „Frédéric Chopin - Spring Waltz” copiii vor mirosi flori de primăvară - zambile, narcise, lăcrămioare și crenguțe cu flori. Copiii pot atinge cu mâinile și picioarele iarba, pământul și melcii, părinții pot cânta „Melc, melc codobelc” pentru a permite copilului să observe momentul când melcii își scot cornițele. Copiii pot gusta căpșuni. La sfârșit, copiii și părinții pot dansa pe melodia „Colorate sunt florile”.
MATERIALE NECESARE
Vas cu apă în care introducem nisip sau bile cu gel, scoici, pietre, jeleuri colorate, baloane colorate.
CUM FACEM
Pe un fond muzical relaxant -„Vivaldi - Vara”- copiii vor introduce mânuțele în cutiile cu apă pentru a expora tactil bilele hidrofile (bilele se pun în apă înainte cu 48 ore pentru a-și mări volumul) și nisipul. De asemenea copiii pot atinge pietrele, le pot lovi între ele pentru a produce sunete slabe sau puternice și pot asculta sunetul mării în scoici. Copiii pot degusta jeleuri colorate si limonadă. La sfârșit copiii și părinții pot dansa pe melodia „Baloane colorate”.
MATERIALE NECESARE
Frunze, crenguțe de copaci, conuri, castane, scoarță de copac, stropitori și umbrelă, nuci, struguri, mere, pere.
CUM FACEM
Pe un fond muzical relaxant -„Vivaldi – Toamna”- copiii vor explora tactil și olfactiv frunze verzi sau uscate, conuri, castane, scoarță și crenguțe de copac. Părinții pot stropi copiii cu picături de apă din pulverizator și îi pot proteja cu ajutorul umbreluțelor. Copiii pot savura feliuțe de mere, mere, miez de nucă și bobițe de struguri. La sfârșit copiii și părinții pot dansa pe melodia „Ploaia”.
MATERIALE NECESARE
Bulinuțe de hârtie realizate cu ajutorul perforatorului pentru a imita ninsoarea, zăpadă artificială (realizată din bicarbonat de sodiu și spumă de ras), pungi senzoriale pentru a imita furtuna de zăpadă (pungi de plastic cu fermoar în care am introdus bulinuțe de hârtie realizate cu ajutorul perforatorului și un pai; vom sufla pentru a imita furtuna), crenguțe de brad și conuri, lumânări și ulei de scorțișoară, portocale și turtă dulce.
CUM FACEM
Pe un fond muzical relaxant -„Chopin- Winter Waltz”- părinții pot „cerne” deasupra copiilor bulinuțe de hârtie albă formate cu ajutorul perforatorului. Copiii pot realiza bulgărași de zăpadă, folosind zăpada artificială. Sunetul viscolului poate fi redat cu ajutorul punguțelor senzoriale în care am introdus bulinuțele din hârtie și paiul. Copiii vor sufla cu putere (singuri sau cu sprijinul adultului) prin pai și vor observa ce se întâmplă: bilele de hârtie vor începe „să danseze” în pungă, oferind impresia unei ninsori viscolite. Copiii pot atinge și mirosi crenguțe de brad și conuri, pot degusta turtă dulce și portocale. Aceste momente se pot desfășură pe un fond olfactiv creat cu ajutorul lumânărelelor în care turnați ulei de scorțișoară. La sfârșit copiii și părinții pot dansa pe melodia „Fulgișori pe obrăjori”.
Pentru a veni în sprijinul copiilor cu surdocecitate (și nu numai), dar și familiilor lor, în această perioadă în care a sta acasă a devenit sinonim cu siguranța, vă propunem o serie de activități de joacă senzorială ce pot fi realizate cu materiale și obiecte ce nu necesită investiții sau cheltuieli deosebite, dar pot face o mare diferență în viața copiilor și, de ce nu, oferă ocazia de a face ceva inedit și distractiv acasă în familie.
Primim idei pentru #joacadejoi la adresa de email: alina.boagiu@senseint.org.ro