De mai bine de 10 ani, Sense International (România) organizează, de două ori pe an, întâlnirile rețelei profesorilor psihopedagogi care lucrează cu copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple.
O astfel de întâlnire tocmai a avut loc la Timișoara, sâmbătă 22 martie. Tematica abordată a fost una pe cât de importantă, pe atât de interesantă – părintele și rolul său esențial în echipa multidisciplinară.
Și pentru că această temă nu putea fi abordată în absența părinților – resurse cheie pentru specialiștii ce lucrează cu acești copii, ne-am bucurat de prezența a doi părinți extraordinari care au împărtășit grupului de participanți experiența lor, momentele fericite dar și provocările cu care se confruntă.
Autoritățile locale din județul Timiș au fost reprezentate de doamna Diana Bumbăcilă, inspector de specialitate învățământ special, care a vorbit participanților despre faptul că Timișoara este unică în România prin faptul că intervenția timpurie adresată nou născuților cu deficiențe senzoriale este inclusă în sistemul învățământului de stat. Cristiana Salomie, Director SI(R), a subliniat importanța includerii intervenției timpurii în sistemul de învățământ și în alte orașe unde există Centre de Sprijin în Intervenție Timpurie.
Pe lângă prezentările susținute de specialiștii din Timișoara, Oradea și Iași, toate centrându-se pe părinte și implicarea sa în activitățile cu copiii, întâlnirea a fost presărată de momente cheie în care participanții au profitat, punând întrebări, de prezența a doi specialiști remarcabili din Timișoara: Dr. Florina Stoica, medic specialist oftalmologie și Dr. Dorinela Zaboș, medic primar ORL, cu competență in audiologie și vestibulogie, formator în audiologie.
Duminică, 23 martie, reprezentații școlilor speciale din Oradea, Iași și Craiova au vizitat Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Constantin Pufan”, la invitația doamnei director Laura Bălăngean. Acest centru oferă servicii specializate de intervenție timpurie pentru 34 nou-născuți cu deficiențe senzoriale, precum și servicii educaționale pentru 15 elevi cu surdocecitate/DSM.