• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Vasile Adamescu – dincolo de simțuri

3 Decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Ziua de 3 decembrie a fost desemnată de către Organizația Națiunilor Unite – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Anul acesta, Fundația Sense Internațional România organizează o serie de activități pentru a marca această zi, zi dedicată celui care a fost Vasile Adamescu (05.09.1944 – 06.12.2018), o persoană cu surdocecitate care, în ciuda lipsei văzului și auzului, a reușit performanțe extraordinare.

La o vârstă foarte mică, Vasile Adamescu și-a pierdut total văzul și auzul. Având  o voință extraordinară și sprijinit de profesorii săi de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj Napoca, Vasile Adamescu a devenit profesor, sculptor, artist, scriitor și militant pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate în calitate de membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România.

Activități în 15 școli din toată țara

Activități diverse precum modelaj, sculptură, olărit, pantomimă, teatru experiențial, pictură, desen, confecționare de lumânări, pictură pe sticlă sunt doar câteva exemple din multitudinea de activități pe care copiii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale, părinții și profesorii lor din 15 școli speciale din Arad, București, Buzău, Cluj Napoca, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Frumos și Timișoara, școli partenere ale Sense Internațional România, le vor derula la începutul lunii decembrie ca parte a proiectului ”Vasile Adamescu – Dincolo de simțuri”.

Vasile Adamescu și Viorel Micu în Cortul Senzorial

Despre surdocecitate – în cortul senzorial

În paralel, Fundația Sense Internațional România ia parte anul acesta la a zecea ediție a Diversity Week organizată de British Council România sub umbrela diversității, a egalității de șanse și a incluziunii.  Marți, 3 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Fundația Sense International România vă invită la o experiență unică prin activitatea „Dincolo de simțuri – Despre surdocecitate, în cortul senzorial”, la biblioteca British Council. În perioada 3-4 decembrie, între orele 14:00-17:00, cei prezenți vor avea ocazia de a experimenta pentru câteva minute în interiorul Cortului Senzorial ceea ce simte o persoană cu surdocecitate.

«Pe 3 decembrie, în fiecare an, sărbătorim Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, zi în care, de fiecare dată, ne gândim la egalitatea de şanse, la incluziune, la  normalitate, la o ţară care să fie capabilă să sprijine cu adevărat persoanele cu nevoi speciale.

Din acest an, la deosebita iniţiativă a Sense Internaţional România, ziua de 3 Decembrie va fi una specială, dedicată profesorului Vasile Adamescu, persoană cu surdocecitate, care nu mai este printre noi şi care a fost şi rămâne un etalon, un exemplu demn de urmat. În paginile cărţii sale autobiografice, intitulată sugestiv Înfruntând viaţa, Vasile Adamescu ne descrie cea mai mare reuşită a psihopedagogiei româneşti, educarea şi instruirea unei persoane fără auz şi văz. Aşa cum spunea de atâtea ori, vă îndemn şi eu să vă luptaţi pentru fiecare caz în parte, să aveţi multă răbdare, să depuneţi multă muncă şi să fiţi o echipă unită: copil, profesori şi părinţi.

Este de datoria noastră să nu-l uităm pe Vasile Adamescu, profesorul, mentorul, scriitorul, artistul şi Omul, care ne-a înconjurat de fiecare dată cu căldură, care ne-a zâmbit, ne-a dat sfaturi, ne-a iubit, şi care şi-a folosit toată priceperea pentru educarea copiilor cu dizabilități din ţara noastră.»

Viorel Micu, interpretul profesorului Vasile Adamescu, membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România