• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Acoperă urechile, închide ochii, deschide inima!

Anul acesta, Sense Internațional România împlinește 18 ani! Copiii cu care am început nu mai sunt copii, sunt adolescenți și tineri ce au în fața lor provocarea căutării unui loc de muncă, a unei vieți independente. Dorim să creăm legături reale între tineri, școală și companii (potențiali angajatori) astfel încât, încă din timpul școlii, aceștia să învețe ce înseamnă un loc de muncă, iar la finalizarea studiilor, să aibă șansa unui trai independent găsindu-și un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit.

Astăzi, dacă reprezentați o firmă sau o companie care a înregistrat profit în anul 2019, aveți puterea să schimbați în bine viața persoanelor cu surdocecitate.

Ne puteți ajuta pur și simplu redirecționând 20% din impozitul pe profit către Fundația Sense Internațional România, până la data de 31 decembrie 2019. Suntem înregistrați în Registrul entităţilor și unităţilor de cult ANAF cu nr. 173227864/06.05/2019. Suma sponsorizată se deduce din impozitul pe profit, dacă se încadrează în limitele impuse de Codul Fiscal: 20% din impozitul pe profit și nu mai mult de 0.75% din cifra de afaceri, conform Legii 32/1994 și Legii 156/2019.

 

2001 - Se înființează Sense Internațional România, singura organizație ce promovează drepturile persoanelor cu surdocecitate, într-un moment în care cuvântul ”surdocecitate” nici măcar nu exista în dicționarul limbii române.

2001 - În baza Acordului de Parteneriat cu Ministerul Educației, începe Programul Educațional: se identifică copiii cu surdocecitate, se instruiesc profesori în domeniul surdocecității, se dotează școli cu materiale senzoriale.

2006 - Prin eforturile de lobby și advocacy ale organizației, surdocecitatea este recunoscută de legislația din România ca dizabilitate distinctă, prin Legea 448/2006.

2007 - Începem Programul de Intervenție Timpurie, adresat nou-născuților cu deficiențe senzoriale: screening auditiv, testare vizuală, terapii de stimulare senzorială și informare și consiliere pentru părinți.

2008 - Reușim să includem educația copilului cu surdocecitate în sistemul de învățământ prin introducerea în legislație a Curriculum-ului pentru educația copiilor cu surdocecitate. Continuăm să instruim profesori și să sprijinim școli.

2009 - Primim Premiul pentru Integrare Socială și Premiul Practicienilor în cadrul Galei ERSTE Foundation, Programul Educațional.

2012 - Începem Programul Vocațional, program ce se adresează tinerilor cu surdocecitate și are ca scop sprijinul oferit acestora să învețe o meserie și să își găsească un loc de muncă. Instruim profesori în domeniul surdocecității și echipăm ateliere vocaționale.

2013 - Reușim să legiferăm intervenția timpurie adresată nou-născuților cu deficiențe senzoriale prin elaborarea și aprobarea de către Ministerul Educației a Curriculum-ului național pentru educație timpurie la copilul cu surdocecitate.

2015 - Suntem selectați să organizăm a XVI-a Conferință Mondială Deafblind International la București, cu peste 450 de participanți, din 38 de țări.

2016 - Lansăm www.sensabilitate.ro, platformă online resursă în domeniul surdocecității, accesibilă persoanelor cu deficiențe senzoriale, ce conține cursuri în domeniu și o bibliotecă gratuită cu materiale și cărți de specialitate.

2017 - Împreună cu profesorul Vasile Adamescu, călătorim mii de kilometri prin întreaga țară cu Cortul Senzorial, pentru a face surdocecitatea cunoscută în rândul publicului. În cort, cu ochii și urechile acoperite, oamenii înțeleg pentru câteva minute ceea ce simte o persoană cu surdocecitate.

2019 - Primii absolvenți ai cursului de tipograf digital din București și Timișoara trec cu bine de examenul de absolvire. Unii dintre ei sunt deja angajați în domeniu.