• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Ateliere cu bucurie dedicate tinerilor cu surdocecitate

Luna martie am dedicat-o în acest an tinerilor cu surdocecitate din cele 8 școli speciale cu care lucrăm. Ne-am dorit să îi cunoaștem mai bine, mai presus de interacțiunile pe care le aveam deja cu ei din cadrul atelierelor vocaționale unde învață o meserie, așa că am organizat 2 întâlniri informale, în Predeal și la Băile Herculane. Fiecare activitate a reunit 8 tineri, alături de 4 profesori și echipa de organizare a fundației.

Workshopul din Predeal a avut loc în perioada 28 februarie – 3 martie și au participat tineri și profesori de la școlile speciale partenere din București, Buzău, Focșani și Iași. Workshopul din Băile Herculane, din perioada 23 – 26 martie, a reunit 8 tineri și 4 profesori din Arad, Craiova, Galați, Timișoara.

Aceste workshop-uri au reprezentat o ocazie bună de relaționare și comunicare între tinerii cu deficiențe senzoriale și o modalitate informală de educație – în cadrul activităților ei au putut fi creativi, s-au bucurat de metode non formale de învățare și cunoaștere, s-au implicat în activități de lucru în echipă și exerciții de creștere a stimei de sine și au participat la plimbări în aer liber unde au exersat orientarea și mobilitatea.

Ne-am bucurat de zăpadă în prejma primăverii și de multă veselie din partea tinerilor, pentru unii dintre ei fiind prima experiență de acest fel. Barierele dintre tineri și profesori au dispărut și am gândit activități în care să lucreze împreună. Toate exercițiile au fost ghidate de principiile educației non formale, s-au bazat pe ascultare activă și pe implicarea tinerilor în organizarea programului. Tinerii și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare, de lucru în echipă, de stimă de sine și cele tactile, și-au lăsat liber spiritul creativ și au explorat locuri noi, în plimbările din aer liber cu rol de orientare și mobilitate.

Am plecat cu multe amintiri frumoase, mesaje de suflet de la ceilalți participanți, gata să readucă puțin din atmosfera creată atunci când ni se va face dor.

După atâta veselie și culoare, am rămas cu ”liniște”, așa cum a spus Carina Baba, profesor din Arad, în poezia scrisă la finalul atelierului din Herculane, în versurile de mai jos:

liniște

copiilor care au participat la atelierul de lucru organizat de Sense Internațional, Herculane, 2018

iubirea își cântă emoția-n culori:
sunetele sunt acum curcubeie!

țipătul șoimului e-o săgeată pe cer –
privirea îi prinde de veste…

surâsul vorbește mereu despre flori
și lacrimi sunt stropii de ploaie;

degetele scriu în aer povești
și-și lasă amprentele-n soare…”

Carina Baba, profesor din Arad, participant la workshopul organizat la Băile Herculane

Le mulțumim tuturor pentru deschidere, zâmbete și participare!

Până data viitoare, vă trimitem multe gânduri de bine!