Zilele de 9 și 10 decembrie au fost două zile cu totul și cu totul speciale pentru noi. Am fost foarte onorați să organizăm două evenimente pe cât de importante, pe atât de plăcute pentru toți cei prezenți.
Am lansat oficial tipografiile deschise prin intermediul proiectului Sens pentru viață, tipografii unde copiii și tinerii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple vor învăța o meserie care îi va ajuta să devină independenți atunci când termină școala.
Astfel, în 9 decembrie am fost la Focșani, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna. Aici, alături de copii, părinți, profesori și reprezentanți ai partenerilor din proiect – Consiliul Județean Vrancea și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, am tăiat împreună panglica ce a marcat inaugurarea atelierului de tipografie. „Ne dorim să acredităm meseria de tipograf offset iar tinerii care învaţă aici să obţină o independenţă personală”, a declarat directorul școlii, profesoara Ioana Cherciu, mulțumind tuturor celor care au făcut ca „această poveste frumoasă să devină realitate”.
O zi mai târziu, la Liceul Tehnologic Special pentru Copii Deficienți de Auz Buzău, tipografia a fost lansată oficial alături de copiii care vor lucra în atelier, părinții și profesorii lor, dar și reprezentanți ai Consiliului Județean Buzău și ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău.
”Ne dorim ca această specializare să devină o a doua specializare a școlii și acești copii să aibă șansa să fie membri activi ai societății”, a afirmat doamna Antoanela Marinov, directorul școlii.
Mini-tipografiile au fost dezvoltate de Sense Internaţional (România) şi partenerii locali în Focșani și Buzău prin proiectul „Sens pentru viață”, proiect finanţat în cadrul fondului „Lumea prin culoare şi sunet” ediţia 2015 al Fundației Orange. Valoarea totală a finanțării proiectului Sens pentru viață anul acesta este de 218.634 lei. Proiectul beneficiază de finanțare și din partea Fundației Medicor.
„Sens pentru viață” își propune să dea o șansă copiilor și tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple (DSM) prin dezvoltarea de servicii vocaționale dedicate acestora. Astfel, tinerii vor învăţa o meserie ce le va creşte şansa de a duce o viaţă independentă. Centrele din Focşani și Buzău se adaugă celor înființate deja de SI(R) în 2013 – 2014 cu finanțarea Fundației Orange în București (o mini-tipografie), Iași (un centru de modelare a marțipanului), Galați (o mini-seră), Arad (o mini-tipografie) și Timișoara (mini-tipografie). Ȋn fiecare an, în cadrul acestor 7 centre vocaționale, vor învăța o meserie 80 de tineri cu surdocecitate/DSM.