• Română
  • English
Zoom in Regular Zoom out

Seminar Regional privind Intervenția Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple în București

Grădinița pentru Hipoacuzici nr. 65 București și Sense Internațional România organizează Seminarul Regional privind Intervenția Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple. Întâlnirea va avea loc marți, 28 iunie 2016, la Hotel Ibis Parlament, strada Izvor 82-84, între orele 10.00 – 12.00.

Evenimentul este parte a proiectului Intervenția timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale multiple din România – o abordare unică și inovativă inițiată de societatea civilă, proiect co-finanțat de Elveția prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, derulat în perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2016.

Scopul întâlnirii este acela de a discuta cu partenerii din proiect, precum și cu toți factorii interesați, relevanța proiectului pentru comunitatea locală, eficacitatea și eficiența acestuia, impactul asupra beneficiarilor – nou-născuți cu deficiențe senzoriale și părinții acestora, precum și sustenabilitatea proiectului – planuri și soluții pentru continuarea activității de intervenție timpurie în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Inclusivă CRISTAL.

Acest eveniment marchează finalizarea implicării Sense Internațional România în proiectul de intervenție timpurie și trecerea acestuia în responsabilitatea autorităților locale.

Colaborarea dintre Sense Internațional România și Grădinița pentru Hipoacuzici nr. 65 datează încă din 1998, când profesori din cadrul școlii au participat la cursul de instruire în domeniul surdocecității și la diferite stagii de dezvoltare profesională în Marea Britanie. În 2006, 2 dintre acești specialiști au devenit formatori naționali în domeniul surdocecității. În primii ani, colaborarea a avut loc în cadrul proiectului educațional pe care SIR l-a dezvoltat la nivel național pentru crearea condițiilor necesare educării adecvate a copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple în școlile speciale din România.

În București, programul de intervenție timpurie a început încă din anul 2007 și are la bază un parteneriat încheiat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului București, sectoarele 1 și 3, Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Dr. Ioan Cantacuzino și cabinetele medicale Dr. Burloiu.

Printre rezultatele proiectului, enumerăm:

  • Facilitarea screening-ului auditiv a 205 nou-născuți;
  • Facilitarea testării vizuale a 109 copii;
  • 55 de nou-născuți și copii cu deficiențe senzoriale au beneficiat de servicii de intervenție timpurie;
  • 110 părinți și membri ai familiei au beneficiat de informare și consiliere;
  • 5 specialiști în intervenție timpurie instruiți de-a lungul anilor;
  • 5 instituții partenere în implementarea proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 306.750 CHF, din care 214.725 CHF reprezintă co-finanțarea din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.

Povestea lui Alex

Alex are 6 ani. S-a născut cu Sindrom Down. La vârsta de 6 luni, mama a realizat că băiețelul ei, pe lângă problemele specifice acestui sindrom, are atât probleme de văz cât și deficiență de auz. Pe vremea aceea, când a început programul de intervenție timpurie în cadrul Centrului de Sprijin în Intervenție Timpurie dezvoltat de Sense Internațional (România) în cadrul Grădiniței pentru Hipoacuzici nr. 65 din București, Alex stătea pe jos, sub masă, avea un echilibru precar și nu prezenta nicio forma de comunicare.

O echipă formată din specialiști în intervenție timpurie, psihopedagogi și fizioterapeuți au lucrat intens cu Alex, acum fiind un copil mult mai relaxat, mai sociabil și capabil să comunice cu cei din jur, chiar dacă se află încă într-o etapă incipientă, în care folosește doar acțiuni indicatoare și gesturi naturale. Acum, Alex este în grupa mică, la aceeași instituție, alături de încă trei copii cu deficiențe senzoriale multiple.

Sense International (Romania)

Sense International este o organizație non-guvernamentală înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din România. Este unica organizație din România care dezvoltă programe în beneficiul persoanelor cu surdocecitate www.surdocecitate.ro

Pentru mai multe informații, contactați:

Cristiana Salomie, Director

csalomie@senseint.org.ro

0040 21 413 90 40