COMUNICAT DE PRESĂ
19 mai 2016
Seminar Regional privind Intervenția Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple în Timișoara
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan și Sense Internațional România a organizat miercuri, 18 mai, la Timișoara Seminarul Regional privind Intervenția Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple.
Scopul întâlnirii a fost acela de a discuta cu partenerii din proiect, precum și cu toți factorii interesați, dar mai ales cu părinții copiilor care beneficiază de proiect, relevanța proiectului pentru comunitatea locală, eficacitatea și eficiența acestuia, impactul asupra beneficiarilor – nou-născuți cu deficiențe senzoriale și părinții acestora, precum și sustenabilitatea proiectului – planuri și soluții pentru continuarea activității de intervenție timpurie în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Inclusivă Constantin Pufan.
Acest eveniment marchează finalizarea implicării Sense Internațional România în proiectul de intervenție timpurie și trecerea acestuia în responsabilitatea autorităților locale.
Colaborarea dintre Sense Internațional România și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan datează încă din 2004-2005, când profesori din cadrul școlii au participat la cursul de instruire în domeniul surdocecității și la diferite stagii de dezvoltare profesională în Marea Britanie. În 2006, 2 dintre acești specialiști au devenit formatori naționali în domeniul surdocecității. În primii ani, colaborarea a avut loc în cadrul proiectului educațional pe care SIR l-a dezvoltat la nivel național pentru crearea condițiilor necesare educării adecvate a copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple în școlile speciale din România.
În Timișoara, programul de intervenție timpurie a început încă din anul 2009 și are la bază un parteneriat încheiat între Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie, Clinica de Psihiatrie și Neurologie pentru Copii și Adolescenți, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Inspectoratul Școlar al Județului Timiș și Consultant specialist Dr. Dorinela Zaboș.
Din 2013, programul a fost inclus în proiectul Intervenția timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale multiple din România – o abordare unică și inovativă inițiată de societatea civilă co-finanțat de Elveția prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, derulat în perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2016.
Printre rezultatele proiectului, enumerăm:
Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă, Fondul Tematic pentru Participarea Societății Civile, Schema de grant pentru ONG-uri – Componenta Social. Valoarea totală a proiectului este de 306.750 CHF, din care 214.725 CHF reprezintă co-finanțarea din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.
Povestea Nectariei
Nectaria este o fetiță frumoasă și veselă căreia îi place să se joace și care zâmbește tot timpul. Dar ea nu a fost mereu așa. La naștere, i s-a dat un diagnostic sever: cromozom în inel 13, o boală genetică rară cauzată de o anomalie a cromozomului 13 ce ia forma unui inel. Printre alte complicații, acest diagnostic poate duce la probleme serioase de văz și de auz.
Când Nectaria avea mai puțin de 1 an, Dr. Florina Stoica, medicul oftalmolog membru al echipei multidisciplinare din Timișoara, a sfătuit părinții să o ducă pe Nectaria la Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie deschis de Sense Internațional România în Timișoara, în cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Constantin Pufan. Echipa a evaluat-o pe fetiță care, la acel moment, plângea tot timpul, nu-și putea ține capul drept și rareori răspundea la stimuli vizuali sau obiecte luminoase.
Acum, Nectaria este un copil vesel care a făcut multe progrese. Îi place în mod deosebit patul cu apă, care o face să chicotească și să râdă; de fapt, îi place apa în general. Amândoi părinții sunt hotărâți să-i ofere Nectariei tot ce se poate – au confecționat ei înșiși propriile materiale de stimulare senzorială acasă.
„Cel mai important lucru pe care l-am făcut a fost să-i sprijinim pe părinți să-și poată ajuta copilul. Sunt parinți extraordinari, fenomenali… Tatăl ei, specialist IT, a devenit o adevărată resursă la centrul nostru când vine vorba de software special pentru stimulare vizuală. A împărtășit cu noi tot ce a găsit și acum folosim aceste programe și cu alți bebeluși” psiholog Gabriela Jianu, Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie Timișoara
Sense International (Romania)
Sense International este o organizație non-guvernamentală înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din România. Este unica organizație din România care dezvoltă programe în beneficiul persoanelor cu surdocecitate www.surdocecitate.ro
Pentru mai multe informații, contactați:
Cristiana Salomie, Director
0040 21 413 90 40