În luna mai a anului 2019, Sense Internațional România a pus bazele unui nou parteneriat cu Fundația Signo din Norvegia. Astfel, au fost vizitate centrele de resurse ale Fundaţiei Signo din Andebu şi din Oslo: servicii de educaţie şi vocaţionale adresate copiilor, tinerilor şi adulţilor cu surdocecitate din Norvegia, au avut loc întâlniri cu specialişti din cadrul organizaţiei norvegiene şi s-a discutat dezvoltarea unor activităţi comune în viitor.
Printre altele, am revenit în țară cu un ghid extrem de util adresat părinților copiilor cu sudocecitate, un ghid care trece în revistă principalele elemente ce țin de relaționarea cu copilul cu surdocecitate: comunicarea, stabilirea și menținerea contactului, orientare și mobilitate, activități de joacă și activități de fiecare zi.
Am primit acordul Fundației Signo de a traduce acest manual în limba română și de a-l pune la dispoziția părinților și profesorilor ce lucrează cu copii cu surdocecitate. Le mulțumim din inimă pentru acest acord și vă invităm să răsfoiți ghidul urmând linkul de mai jos.
Extras din manual:
Copilul tău comunică permanent, folosind tot corpul. Mișcarea, expresia feței, sunetele, arătatul spre ceva: toate înseamnă comunicare! Copilul tău va comunica mereu ceea ce este important pentru el/ea.
Copilul cu surdocecitate are nevoie de contacte sociale cu frații, surorile și prietenii, ca orice alt copil. Fii alături de copil în toate activitățile. Astfel, copilul va avea acces la prieteni, la conversații, la experiențe și la mediul înconjurător.
Această vizită a fost o activitate realizată prin proiectul Incluziune cu sens: Construirea de parteneriate între Sense Internaţional România şi organizaţii din Norvegia în scopul unei incluziuni cu sens în sistemul de educaţie pentru copiii cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale, proiect finanţat în cadrul apelului pentru propuneri de inițiative bilaterale destinate identificării de parteneri pentru proiecte derulate in parteneriat cu statele donatoare, dezvoltării de parteneriate și de proiecte bilaterale în cadrul Programului “Dezvoltare locala”.